Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Правена преди година скулптура днес я пробутват за „Украинска майка“

„От вчера това нещо краси София. Стои и крещи право по софийския университет, една от най-красивите и емблематични сгради в столицата", пише в социалната мрежа анализаторът Кристиан Шкварек по повод противоречивата скулптура, която беше  издигната в четвъртък в Княжеската градина в София, точно срещу Паметника на съветската армия.
"Трябваше да бъде скулптура "Украинска майка", а се оказа не просто потресаващо грозна, а и измама. Лъжа. Защото направата й няма нищо общо с войната, а е създадена...преди години. Просто не са успели да я продадат с години (защо ли), и сега са намерили удобна възможност да я пробутат като нещо релевантно. Тоест - създателите се възползват от войната, от жертвите и от съпричастността на хората към тях, за да намерят употреба за грозотията, която са направили преди години. И с това, естествено, да си докарат внимание.
А хиляди полезни човечета им се радват, само защото е инсталация "от правилната страна на конфликта". Ако беше от другата, щяха да са потресени. Не дай Боже да изпаднеш в беда и градските демократи да са на твоя страна. Съчувствам на всеки, чиято кауза някога е получавала подкрепа от тази болна, но патологично самовлюбена общност", пише Шкварек.
Припомняме, че идеята е на Христо Илиев-Чарли, а до него застават Георги Стоев-Джеки и скулптора Неделчо Костадинов. Интересен детайл е, че Джеки е съпруг на Диана Дамянова, пиарката на премиера Кирил Петков. /блиц

Публикувана на
14 Май 2022 година