Новина от категория България
Архив на публикациите

Село откри музей на Тодор Живков и жена му

Музей на Тодор Живков и д-р Мара Малеева беше открит в павликенското село Дъскот. Там съпругата на бившия първи е работила като лекар. Музейната експозиция е разположена в 100-годишната сграда на здравната служба в селото. Изложени са медицински инструменти от 30-те години на миналия век, шкафове, книги и вестници, както и снимки и лични вещи на д-р Мара Малеева и Тодор Живков.
Много от експонатите са предоставени на музея от Жени Живкова. „Помагах във връзка с експонатите, най-вече със снимковия материал. Донесох един сервиз с инициалите на Тодор Живков, дарен през 60-те години, и кристална чаша, която му е дарена в Залцбург. Чувала съм от дядо ми, че д-р Мара Малеева е помагала много на всички жители не само на Дъскот, но и на околностите и много са я обичали. Тя беше много принципна жена и много обичаше да помага“, разказа внучката на Тодор Живков и Мара Малеева – Жени Живкова.
Експозицията разкрива и малко известни факти за Тодор Живков като самодеец и читалищен деятел. „Те са се занимавали и с културния живот на селото. Били са членове на читалището в Дъскот и г-н Живков е станал ръководител на театралния състав на читалището и даже е бил делегат на Върховния театрален конгрес“, допълни Диана Митева от музея.
Местни жители си спомнят, че Тодор Живков и съпругата му посещават селото дълги години, след като го напускат. Живков е бил гост на 100-годишния юбилей на основното училище в Дъскот през 1979 г.
/ретро

Публикувана на
14 Май 2022 година