Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Как изглеждат жените на арабските шейхове

Във всяка от тези благородни жени от Изтока се крие нежна, необичайно красива и надарена с остър ум кралица. Понякога изглежда, че всяка от тях е пристигнала на летящото си килимче от приказна страна. Но само те могат да си позволят да се разхождат с открити лица в строгия арабски свят, който не толерира волности, без страх от наказание.
Защото тези арабски красавици са съпруги на строги управници. Те са успели да подчинят суровите си мъже и са постигнали много свободи и специален статут.
А мъжете им, губейки разсъдъка си всеки път, щом видят любимата си, са готови да се откажат от всичко.
"Моята принцеса", "моята кралица", "моят шейх", "моят полковник" - това не са празни думи, които ориенталските поети обикновено използват, за да възпеят чувствата си към една жена. Това са истински титли, които съпругите на арабските владетели носят с гордост и достойнство.
Кралицата на Саудитска Арабия Фатима Кулсум Зоар
Съдбата й е мистерия и истинска главоблъсканица за източните звездобройци, известни със своята мъдрост и проницателност.
Фатима, момиче без знатно потекло, което притежава само необикновена красота (струва си да добавим и университетското й образование като бонус), успява да вземе ума на един от най-могъщите владетели на Близкия Изток.
31-ата съпруга на краля, за учудване и завист на целия харем, става първата жена, която се установява в неговите покои, истинската господарка на държавата.
Фатима не обича шума и се опитва да избягва обществото. Въпреки това, преди няколко години, противно на навиците си, тя изведнъж си направи страница във Фейсбук на английски език. Вероятно се е уморила да стои зад стените на двореца, които вече й се струват твърде тесни.
Между другото, кралицата предпочита ориенталската мода.
И винаги е обсипана с перли и скъпоценни камъни. На всеки официален прием тя изумява с изискан тоалет, тънък вкус и, разбира се, ярка красота.
Шейха Хая Бинт Хюсеин
За разлика от Фатима, Хая е със знатно потекло. Тя е дъщеря на йорданския крал Хюсеин и третата му съпруга кралица Алия. Тя е втората съпруга на шейха от Дубай. С бъдещия си съпруг се запознава на тържество.
Красотата й така завладява владетеля, че след няколко месеца той й предлага ръката и сърцето си. И наистина тази жена, получила отлично образование в Оксфорд, се превръща в най-голямото украшение на двореца му.
Хая, дарила мъжа си с две деца, някак неусетно се отдалечава от домашните си задължения и започва да се занимава с благотворителна дейност. Тя създава фондация за борба с глада, на чието развитие посвещава почти цялото си свободно време.
Красавицата предпочита да се облича само в европейски стил. Често може да бъде забелязана на конни надбягвания в Дубай, където преживява всичко с такава голяма страст, че мъжете не могат да откъснат поглед от нея.
Хая не пропуска нито едно светско мероприятие. Присъствието на обаятелната принцеса е задължително. В противен случай се губи атмосферата на празника.
Кралица полковник Рания ал Абдула
Макар че в домашна обстановка кралят на Йордания вероятно смята любимата си съпруга за генерал.
Очевидно той просто се срамува от своите поданици и през 2004 г. дава на красавицата само официалния чин полковник. Но йорданската армия е във възторг. Все пак всеки мечтае за такъв офицер в редиците си.
Съдбата на кралицата полковник е още един пример за това, че огнената и страстна любов разрушава всички граници, независимо от традициите и обичаите.
Рания, момиче от семейството на педиатър, дори не си е и представяла какво щастие й е приготвила Съдбата.
Случайна среща с престолонаследника на Йордания Ал Абдула (по-късно става пълноправен крал) дава началото на бурна и романтична любовна история, която четири месеца по-късно завършва със сватба.
Въпреки че има четири деца, Рания е смятана за една от най-стилните жени в света.
Тя смело загърби източните традиции и забрадките, облича се с тоалети на най-добрите европейски модни дизайнери и активно се бори за правата на нежния пол в Йордания.
Шейха Моза бин Насер ал Миснед
Удивителна жена, съчетаваща ориенталска красота с остър държавнически ум.
Моза успява да постигне невероятното: в арабския свят, където култът към мъжете все още процъфтява, тя накара много законодатели да изгубят почва под краката си. Те вярно служеха на старите, отживели правила, но бяха принудени да отстъпят място на тази умна и смела жена.
Съпругът й е емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани.
С нея, втората си жена, той вече е живял около 40 години и нито веднъж не я е упрекнал за нищо. Напротив, именно емирът й е поверил важни държавни постове в Катар.
Тя отговаря за образователните въпроси в страната, избрана е за президент на Върховния съвет по семейни въпроси и работи за ЮНЕСКО. И е в списъка на най-влиятелните жени в света.
Въпреки задълженията си, Моза се справя успешно с възпитанието на седемте си деца.
Шейха предпочита арабския стил. Елегантна, с фигура на девойка... По всичко личи, че красавицата преживява втора младост.
Принцеса Айша ал Мактум
Студентката, сервитьорка и накрая просто красавица от Беларус Наталия Алиева е едно от малкото момичета, които са дочакали своя принц на горещ арабски кон.
Приказно богатият, красив и умерено млад, женен само веднъж племенник на владетеля на Дубай Саид ал Мактум пристига в Минск, за да постреля и е поразен право в сърцето от Наталия.
Въпреки че се познават по-малко от седмица, арабският принц решава да вземе младата беларуска красавица като законна съпруга в двореца си в Дубай.
Саид се оказва истински мъж. Той прави всичко възможно, за да може любимата му да се къпе в лукс и блаженство. Наталия от своя страна приема исляма и сега я наричат принцеса Айша ал Мактум.
С две думи - мечтата на всяко момиченце за чаровния принц, при нея се превръща в щастлива реалност.
Айша не живее като затворник зад стените на двореца. А при всяка поява на принцесата в ориенталски тоалет всички знатни араби завиждат на принца. /jenata.blitz.bg

Публикувана на
14 Май 2022 година