Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Кондуктор закла масажистка, преди това бил в затвора за убийството на бременна ученичка

През юли 2012 г. полицаи намират обезглавен труп с множество прободни рани при местността Свети Илия в община Неделино. Тялото е на Василка от Пазарджик, която си изкарвала хляба като масажистка в Пловдив.

От разследването става ясно, че убийството е извършено преди около месец от редовен клиент на мъртвата жена. Той прави пълни самопризнания, а кървавата история се разплита. След месец ще се навършат 10 години от зверството.
Цанко Лазаров е роден през 1974 година в Пловдив. Завършил е основното си образование с добър успех. След това продължил образованието си в СПТУ в Пловдив, но бил изключен поради лоша дисциплина, или по-точно - множество неизвинени отсъствия. След изключването му от училище той започнал работа в Строителни войски при баща си, но работил там само няколко месеца. Впоследствие Цанко Лазаров работил като кондуктор в градския транспорт в Пловдив.
Именно на това си работно място той се запознал с Цветанка Николова, която по това време била ученичка. Двамата се влюбили, връзката им се задълбочила, а не след дълго любимата му забременяла.
Любовната история помежду им обаче завършила зловещо
В началото на 1993 година Лазаров убил гаджето си с брадва и нож. Удрял я и я ръгал безмилостно в областта на шията. След убийството кондукторът откраднал пари от жилището, посетил питейни заведения със свой познат и на сутринта легнал на жп линия, за да сложи край на живота си. Така и не успял, тъй като влакът спрял навреме, а Лазаров си плюл на петите.
След няколко дни на свобода обаче кондукторът е задържан от полицията и изправен пред съда. Магистратите му дават 20 години зад решетките за убийството на бременната Цвети. Лазаров е лежал в затворите в Пловдив, София и в Кремиковци, където работил като валцовчик, заварчик и готвач.
Изтърпял наказанието си и станал отново свободен човек в началото на юни 2011 г. Отседнал при родителите си, тъй като нямал препитание, и започнал да си търси работа. Хванал се да готви в различни заведение.
След като се прибирал вкъщи, постоянно се карал с родителите си. Обстановката била непоносима и в началото на следващата година Цанко се изнесъл на квартира. През март 2012 г. се запознал с 34-годишната масажистка Василка Милева.
Тя живеела и работела в Пловдив. Родом била от Пазарджишко, но след тежък развод изгубила попечителство върху децата си и се преместила в Пловдив. Наела апартамент за масажно студио.
Допълнителни доходи си докарвала, като осигурявала на някои от клиентите си “щастлив край”. Въртяла и нелегално такси. Василка си намирала приятели в клубове по салса.
С момче от танците се влюбила и започнала бурна връзка. Ту се разделяли, ту се събирали. И така минала повече от година.
Тя и Цанко Лазаров се запознали покрай обява за масажи в местен вестник. Кондукторът и готвач станал редовен клиент. Масажите зачестили, двамата излизали на кафе, вечеряли, отскачали и до пазара в Димитровград.
Цанко започнал да й прави подаръци, носил й орхидеи
Писал й любовно писмо, настоявал за сериозна връзка. При една от срещите Василка признала, че има финансови проблеми и не можела да си плати наема на апартамента.
След няколко дни Лазаров й дал 4 бона. Парите получил от дядо си, който продал наследствен имот. Масажистката обещала да му ги върне до две-три седмици на части. Обаче така и не изпълнила уговорката.
В обвинителния акт срещу Лазаров се посочва, че пред свой роднина той се заканил да “резне главето” на новата си приятелка, ако продължава да го мотае.
Цанко категорично отрича да е замислял предварително убийството, извършено на 19 юни 2012 г. В този ден излязъл с Василка на разходка.
Тръгнали с нейната кола “Деу Ланос” към Смолян. Между с. Падина и Неделино спрели край пътя до чешма. Цанко попитал Василка кога ще му върне дълга, но тя не отговорила. Налял шише с вода и го подал. Докато пиела, извадил нож и я наръгал в корема.
„Обичам те!“, били последните думи, когато се свличала на земята. Признанието обаче нямало никакъв ефект. Бившият затворник я хванал за косата и я пробол с ножа в шията.
Помъкнал я до ръба на стръмен скат и я бутнал. Самият той се подхлъзнал и видял, че масажистката е още жива. С едната ръка се държала за клон на дърво. Цанко отново я намушкал в шията, нанесъл удар с острието в гърба. След това отрязал главата на Василка.
После смъкнал скалпа от главата. Захвърлил го далеч. Не спрял дотук. След това отрязал тазобедрената става от торса с идеята разследващите да се объркат от какъв пол е жертвата и си тръгнал.
Подкарал колата на Василка към Пазарджик. Изоставил я там и тръгнал към Пловдив с автобус. Там взел своята кола, отишъл до нейната и полял със сода каустик седалките, таблото и волана, за да прикрие следите си.
Докато се прибирал към дома си, двата телефона на масажистката не спрели да звънят. Цанко установил, че я търси нейното гадже Кирил.
За да не предизвика съмнение, му изпратил няколко есемеса с текст „Обичам те!“. Кирил обаче бил упорит и продължил да настоява Василка да му вдигне телефона.
На следващия ден Лазаров пак пуснал съобщение, за да разсее съмненията му. Кирил обаче се усетил, че има нещо гнило.
Причината - Василка пишела с много грешки, а съобщенията били граматически перфектни. Пробвал пак да звънне, но телефонът вече бил изключен.
Притеснен, Кирил подал сигнал в полицията, че няма и следа от Василка. През това време Цанко влязъл в жилището на масажистката и свил лаптоп, фотоапарат и 160 лева, след което поел към Китен.
Във Фейсбук променил местоживеенето си на Лондон и написал статус: “Може двама души да се обичат, но съдбата понякога ги разделя”.
Около три седмици след зверството авери на Лазаров също проникнали в апартамента. Бившият кондуктор им казал, че има за крадене и че нея я няма.
До разплитането на случая се стигнало, след като полицията арестувала кокошкарите. Без много усилия те издали Цанко и казали, че той ги е упътил към празния апартамент на жертвата.
Така на 16 юли 2012 г. Лазаров бил задържан Той направил пълни самопризнания и не скрил и най-дребната подробност. На следващия ден показал на служителите на реда къде е станало убийството и ги насочил към разчлененото тяло на Василка.
“Как по тези кокали, които намериха, решиха, че съм я пробол няколко пъти?”, чуди се Лазаров по-късно, когато вече е на съдебната скамейка.
Делото дълго престоява по бюрата на полицаи и прокурори в Смолян, преди да дойде в Пловдив. Окръжната прокуратура тук поиска най-тежкото наказание за Лазаров - доживотен затвор без право на замяна. Заради самопризнанията му обаче делото се гледа по реда на съкратеното съдебно производство.
Така Цанко е осъден на 30 години затвор. /марица

Публикувана на
15 Май 2022 година