Новина от категория Холивуд
Архив на публикациите

Дявол с ангелско лице

Котешки очи, високи скули, идеална форма на лицето, дълги крака – Линда Еванджелиста е съвършена в разцвета на кариерата си като модел. А това са 80-те и 90-те години на миналия век, наречени още „ерата на супермоделите“. По същото време „котешката пътека“ и кориците на лъскавите списания са заети и от Синди Крауфорд, Клаудия Шифър, Наоми Кембъл и Кристи Търлингтън. Наричат ги „Голямата петорка“.
Линда Еванджелиста се сдобива с прякора Хамелеон, защото умее да се превръща във всичко – в русалка, момче, фатална жена, класическа мадмоазел. Дизайнерите и фотографите я боготворят. Лицето й краси над 700 корици на модни списания. Плащат й, само за да се появи на важно модно събитие. Тя първа от моделите получава шестцифрена сума за хонорар. И поведението й отговаря на нейното положение. Известна е крилатата й фраза: „Не ставам от леглото за по-малко от 10 000 долара на ден!“
Откъде това момиче от обикновено семейство, дъщеря на италиански емигранти, преселили се в Канада, има подобно самочувствие? От ранно детство тя разбира, че е магически красива - вижда го във възхитените погледи около себе си. Още на 15-годишна възраст кандидатства за участие в местния конкурс за красота Miss Teen Niagara, където е забелязана от един от ловците на модели на агенция Elite. Той кани момичето да подпише договор и да се премести в Ню Йорк.
В началото кариерата й не върви. Нюйоркският клон на Elite не знае какво да прави с момиче с толкова нетипичен външен вид и я прехвърля в Париж. Тук късметът се усмихва на канадката: във френската столица тя среща президента на агенцията Джералд Мари. В този момент той излиза с австралийския модел Лиза Рътлидж, която току-що е родила дъщеря му. Детето обаче не го задържа, страстта към "ангела на световните подиуми" се оказва по-силна.
През 1987 г. Мари и Линда се женят и тя нарича новороденото дете на Джералд своя дъщеря. Именно този брак позволява на начинаещия модел веднага да скочи на върха. Магнатът оказва цялото си влияние и използва връзките си, за да бъде името на съпругата му включено в списъците с покани за интервюта на всички по-значими медии.
Когато Линда става достатъчно известна, тя вече няма нужда от помощта на съпруга си. Обажда се дяволът зад ангелското й лице. Тя няма намерение да промени предишния си начин на живот - кокаин, купони в самолети и на частни острови, фенове, които хвърлят бижута в краката й.
За разлика от останалите супермодели, които полагат усилия за външния си вид, спортуват и внимават с алкохола и наркотиците, Линда разчита на добрия си ген и природния сексапил, но започва да ги губи твърде бързо. Някои обвиняват за това съпруга й, който има проблеми с наркотиците и повлича модела със себе си. Тези забранени вещества впоследствие провокират у Линда проблеми с щитовидната жлеза и тя започва да пълнее, превръщайки се в канадска домакиня. Други обвиняват за всичко експерименти със стволови клетки. Супермоделът е една от първите, която ги използва върху себе си.
След развода Линда започва афера с актьора Кайл Маклоклан („Туин Пийкс“). Тя иска да има бебе от него, но прави спонтанен аборт. Това води до финал на връзката им. Кайл научава от вестниците, че всичко между тях е свършило, когато вижда снимка на Линда с вратаря на френския национален отбор по футбол под заглавието: „Линда Еванджелиста и Фабиен Бартез – най-горещата двойка на лятото“. Този път тя е готова както да се откаже от кариерата си, така и да роди дете, но в 6-ия месец от бременността отново прави спонтанен аборт.
Линда вече не се надява, че някога ще може да стане майка, когато неочаквано при кратък романс с милиардера Франсоа-Анри Пино на 41 години тя забременява. Но избраникът й не се жени за нея, а за актрисата Салма Хайек, която среща по същото време. Двете жени забременяват почти едновременно. Милиардерът дълги години не иска да признае бащинство над сина на Еванджелиста – Огъстин Джеймс, роден през 2006 г., но е принуден, след като се произнася Нюйоркският съд. Така до навършване на пълнолетие момчето ще получава издръжка от 920 000 долара годишно, пресмятат запознати с финансовото състояние на империята на Пино, наричан още Краля на лукса.
Еванджелиста иска да се върне към професията си и през 2015 г. решава да се подложи на криолиполиза, известна още като скулптура на тялото. При нея със специално устройство се замразяват клетките в мастните натрупвания, което причинява смъртта им. Така тялото може да ги елиминира. При Линда обаче се получава рядко усложнение, за което не е предупредена – вместо да намалеят, мастните й клетки се увеличават. По брадичката, бедрата и бюста й се появяват издутини, тялото й се деформира, а тя е принудена да прекрати кариерата си и изпада в дълбока депресия. Скрива се от света за повече от шест години.
Еванджелиста съди клиниката, в която са извършени седемте процедури, и вероятно ще получи голямо обезщетение. Правят й други две болезнени, но също неуспешни операции за корекция. В края на 2021 г. тя изповядва в интервю, че е била „ужасно обезобразена“ и изпаднала в „дълбоко самоотвращение“. Сега тя се е възстановила в голяма степен и дори се осмели да заснеме първа фотосесия през февруари тази година – за сп. „Пийпъл“. Именно там е прочувственото й интервю. „Бих искала да изляза с вдигната глава, въпреки факта, че днес не приличам на себе си“, казва 57-годишната някогашна красавица. /телеграф

Публикувана на
16 Май 2022 година