Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Смъртоносни храни за възрастните хора

Човек е това, което яде. Няма две мнения по въпроса. В същото време в зависимост от възрастта, определени храни влияят различно на организма на човек. И ако в детска възраст може да се хапва всичко, без притеснения, че може да навреди, то с напредване на възрастта, нещата се променят.
Затова диетологът Елена Соломатина изброи някои от смъртоносните храни за възрастните хора.
Според нея употребата на грейпфрут, зелени зеленчуци, както и солено и сладко може да бъде смъртоносна за възрастните хора.
Според нея грейпфрутът и сокът от този плод са противопоказани при прием на антихипертензивни и някои други лекарства, които хората често пият в напреднала възраст.
Човек може да получи нежелан ефект до развитие на сърдечна недостатъчност. Възрастните хора обикновено имат хипертония. Съответно много солените храни могат да причинят хипертонична криза, а това е изключително опасно. Може да получат инфаркт, инсулт и това да доведе до смърт, обясни лекарят.
Бисквитите и сладкарските изделия съдържат трансмазнини, които могат да провокират развитието на сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Ето защо възрастните хора не трябва да злоупотребяват с тези продукти. Сладкото може да доведе и до диабет, казва още диетологът.
Освен това възрастните хора трябва да използват зеленчуците с повишено внимание.
Витамин К, който е в изобилие в зелените зеленчуци като магданоз, може да увеличи съсирването на кръвта и да допринесе за образуването на кръвни съсиреци, което е много опасно за възрастните хора, особено за болните от коронавирус, казва Соломатина.
Изключването от диетата на животински продукти, например при диета или по време на гладуване, също може да бъде опасно за възрастните хора, допълни специалистът. Факт е, че отхвърлянето на месото може да доведе до дефицит на витамин В12 в организма. /Zdrave.to

Публикувана на
16 Май 2022 година