Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Хиляди на фестивала на джигера в Одрин

Хиляди порции пържен дроб ще бъдат изядени в Одрин (Edirne), когато е кулминацията на Фестивала на джигера. Това е над тон и половина черен дроб, обявиха организаторите, пише Родопи24.
Местни и хиляди туристи, в това число и от България, участват културната проява, която се поднови след двегодишно прекъсване заради ковид пандемията.
Фестивалът, който е под мотото ”Ела в Одрин, хапни джигер“, е посветен на гурме деликатеса на одринци - джигер (пържен дроб в тава) и е с международно участие на състави за духова музика.
Тази година гостуват оркестри от Истанбул, Измир, Измит ,Болу, Одрин, както и състави от още 6 страни -България, Румъния, Черна гора, Молдова ,Албания, Унгария. От България се представят духови оркестри от Добрич, Бургас и Търговище.
Фестивалът бе открит с общ парад на духовите състави в центъра на града, които пред паметника на Ататюрк изпълниха националния химн на Република Турция. Участниците в парада образуваха живописна гледка и бяха горещо аплодирани от стеклите се на площада граждани и туристи от чужбина.
Кметът на Одрин Реджеп Гюркан посочи, че одринският фестивал е единствен по рода си. През 2018 г. в книгата за рекордите Гинес бе включена най-голямата тава за пържен дроб в града.
„Нашата цел през 2014 г. беше 5 милиона туристи в средносрочен и 10 милиона в дългосрочен план. Сега целта ни е 10 милиона туристи. Вярвам, че ще постигнем тази цел след няколко години и ще постигнем нови цели", обяви кметът на Одрин. /блиц

Публикувана на
16 Май 2022 година