Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

„А не ве, швепс!“

Когато е написал „родна реч, омайна, сладка“, Ран Босилек надали е имал предвид следните забавни, дори и леко абсурдни диалектни фрази. Да, тези изрази надали ще ви спечелят шестица на матурата по български, но пък със сигурност ще ви накарат да се засмеете, пише каналът на Ралица Петровa във vbox7.
Съвети за отслабване или как да „сплескаме кофата“
Лятото дойде, а ние всички се опитваме да постигнем идеалното плажно тяло… или, ако сте от Северозападна България, „да сплескаме кофата“. Както се досещате, този израз означава „да свалим килограми“, но внимавайте: ако отслабнете прекалено много, нищо чудно да ви заклеймят като „стотинка под килим“ (в превод – жена без извивки). Стандартите за красота във Враца явно са по-сурови дори от тези в Холивуд.
„А не ве, швепс!“
Това е начинът на варненци да ви кажат, че сте задали тъп въпрос (и в буквален превод значи „Е много ясно, то се подразбира!“). Защо обаче от морската столица са се спрели именно на швепса за драматичен ефект, а не фанта, не знаем!
Сезонът на дините… или любениците
Пазаруването на плодове и зеленчуци в Северна България си е истинско предизвикателство. В зависимост от това къде сте попаднали, може да ви се наложи да поискате не „пъпеши и дини“, а „кауни и любеници“. Ако пък се озовете в Габрово, не забравяйте да помолите да ви ги сложат в „сакче“ (в превод – найлонова торбичка).

Густо ми е, майна
Под тепетата знаят, че „добре съм“ е скучен и безличен израз, а „густо ми е“ изразява отношение. А за една истинска майна нищо не по-густо от това да „бичи айляк“ – или казано с други думи, да си почива.дарикнюз

Публикувана на
21 Юни 2022 година