Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Посегнаха на чешмичката до Халите

От няколко дни чешмичката „Тракийски ритон“ в близост до Централни хали в Пловдив е труднодостъпна за част от минувачите, решили да пийнат вода в лятната жега.
Причината е, че някой е отмъкнал каменната стъпенка, която беше поставена до нея, за да могат хората с по-нисък ръст да достигат безпроблемно до струята, бликаща от чешмата.
Съоръжението беше инсталирано на Малката главна още през 2015 година и досега пловдивчани и гости на града нямаха проблем да утолят жаждата си, без да изпитват затруднения. До оригиналната чешма беше поставено парче бордюр, върху което хората стъпваха и пиеха вода. Сега обаче „повдигачката“ липсва и това създава неудобство за гражданите.
По-високите все пак успяват да стигнат до струята, но опират гърди в коритото на чешмата. По-нисичките се надигат на пръсти или се набират на мускули, а на някои жени дори бюстът аха да цопне в чашата на ритона, когато се опитат да го ползват по предназначение.
Сигурно не е никак трудно да се намери начин на мястото да се постави нова каменна стъпенка или просто парче бордюр, което да облекчи достъпа до чешмичката „Тракийски ритон“, дело на скулптора Иван Карапенчев.марица

Публикувана на
21 Юни 2022 година