Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Просто Киро падна, става сложно!

123 депутати гласуваха "За" падане на правителството с премиер Кирил Петков. Вотът се смята за успешен, ако гласа си за него дадат повече от половината от всички 240 народни представители. Днес в пленарна зала се регистрираха 181 народни представители.

Динко ПЕТКОВ
За първи път в новата история на страната правителство си отива след вот на недоверие .
"Беше чест за мен да водя правителство, което бе свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, Слави Трифонов и г-жа Митрофанова", бяха първите думи на вече бившия премиер.
До последния момент той призоваваше всички депутати, които не искат да хвърлят държавата в хаос, да си припомнят клетвата пред народа и да забравят партийната си принадлежност в този критичен момент. Заради опита си за разговори с депутати от ИТН, беше обвинен, че пазарува депутати.
В същото време, Петков увери, че дори кабинетът да падне, отново ще направят опит да сформират правителство, с надеждата, че ще получат нужната подкрепа в парламента.
„Просто Киро падна, става сложно!“, реагира депутат от Продължаване на промяната.
Депутатът от ДПС Делян Пеевски също дойде в Народното събрание. На въпрос на репортери "за" или "против" вота на недоверие е, заяви, че винаги е "срещу олигарха Иво Прокопиев, срещу премиера Иво Прокопиев". След което допълни: "Да, Иво Прокопиев се провали като премиер! Този път той управляваше явно, след като няколко правителства преди това го правеше задкулисно".
Оттук нататък топката поема президентът, който трябва да започне консултации с партиите в Народното събрание. Следва връчване на първия проучвателен мандат на най-голямата политическа сила - „Продължаваме Промяната”. Те имат 7 дни да съберат мнозинство.
Ако мандатът бъде върнат, държавният глава отново няма определен ограничаващ срок за консултациите. Втората партия, която ще получи мандат - в случая ГЕРБ, също ще има 7 дни. Ако и те го върнат, Радев вече ще разполага със 7 дни, за да избере третата партия, която да опита да състави кабинет.
При изчерпване на възможностите, следва назначаване на служебно правителство. Дотогава управлява правителството в оставка.
Бившият вече вицепремиер Асен Василев едва ли ще успеят да съставят нов кабинет: . „Готвим се за избори, най-вероятно те ще са през септември.“, заяви той. Не вижда и как опозицията може да състави кабинет.
„Добрата новина е, че днес имаше един депутат от „Възраждане”, който взе самостоятелно решение да не се появи днес – това е пловдивската депутатка Елена Гунчева. През тези 6 месеца искахме да преборим корупционния модел и да отстояваме българските, а не чужди интереси. Мисля, че тук се прокрадна руският интерес – през „Възраждане”, коментира Кирил Петков. И се обърна към Слави Трифонов с думите: „Ти си история, повече никога няма да имаш възможност да направиш политически проект и да излъжеш толкова много хора. Довиждане!”.
Коментира и следващото правителство: „Да, ще има промяна на министри, но в основния ни състав ще бъдем същите.“. Той обясни, че ще предложи същия състав на кабинета.: „Днес не е време за имена. Дали сега или впоследствие ще имаме за първи път независимо правителство.“

Публикувана на
22 Юни 2022 година