Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Заплатите по морето

Заплатите по морето за лятото най-после достигнаха приемливи и дори примамливи нива. При тоталната липса на квалифициран персонал, която наблюдаваме от близо десетилетие и която се обостри в последните две години, пазарът изглежда е започнал постепенно да се самоконтролира.
Проверка в обявите за работа, публикувани конкретно за Слънчев бряг, показа, че има сериозно раздвижване в предлаганите заплати – в положителна посока, съобщава "Флагман". Дали продиктувано от растящата инфлация или просто от желанието на работодателите най-после да осигурят качествено заплащане на персонала с цел да го задържат и привлекат – остава неясно.
Но фактът е, че в курорта заплатите не започват от 1000 лв. на месец, а от 1500 лв. – сума, която е повече от два пъти по-висока от минималната работна заплата и е предостатъчна за младите хора, които тепърва искат да придобият знания в конкретна професия, свързана с услугите, или просто да съберат пари през лятото.
Нещо повече – някои от заплатите в сектора на услугите в Слънчев бряг достигат почти до тези в ИТ сектора – поне на стартово или джуниър ниво.
Така например за сезонна работа на сервитьори и бармани работодателите са склонни да плащат между 1500 и 2500 лв. на месец. Предлаганите заплати варират значително между различните работодатели, но средно за сервиране на питиета и храна се предлагат между 1500 и 2000 лв., като в някои случаи в това е включен и процент от оборота.
Сумата, разбира се, е без включения бакшиш, който при наличие на туристи от страни като Полша, Чехия и Румъния няма да е много голям, но пък все пак ще предоставя още един източник на пасивен доход за младите сервитьори. При барманите, очаквано, заплатите са по-високи. За тази професия в Слънчев брях предлагат суми между 1800 и 2500 лв. на месец, като отново – в тази сума не е включен бакшиша.
Търсят се и готвачи – професия, която е много отговорна и се слави с това, че особено в активните туристически сезони по морето и в планините се възнаграждава солидно. Там заплатите започват от 1500 лв. за хора без опит и могат да достигнат до колосални суми от по 3000-4000 лв. в зависимост от заведението и работодателя.
Очаквано в Слънчев бряг се търсят и крупиета – както за онлайн казина, така и за такива с жива игра. Изненадващо обаче там няма кой знае колко голям ръст в предлаганото възнаграждение. Доскоро хората в тази професия получаваха суми между 1200 и 1800 лв., като сега ръстът е с около 10% - от 1300 до 2100 лв. месечно.
Интересни са данните за поддържащия хотелите персонал. В Слънчев бряг например търсят камериерки за суми между 1000 и 2000 лв. на месец за сезонна работа. Предвид факта, че тази работа изисква изключително много труд обаче е малко вероятно това иначе сравнително примамливо възнаграждение да успее да привлече много млади хора.
Неочаквано добри са предложенията и за продавачи-консултанти. В най-големия курорт за тази длъжност можете да очаквате между 1500 и 2500 лв. Тези суми разбира се обхващат дейности в различни обекти, като най-високи са в специализираните магазини.
Изненада има и в сферата на развлеченията, където за аниматор – работа, която изисква много труд и често се налага да се остава до късно, се предлагат незадоволителни суми между 1000 и 2000 лв. на месец, с превес към по-ниската стойност..блиц

Публикувана на
23 Юни 2022 година