Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Вече се знае кой ще е кметът на Асеновград през 2052 година

Всеки, който слуша разсъжденията и коментарите на Георги Паунов, няма как да не бъде впечатлен. Все пак той е само на 9 години. За него може да се каже „Отличникът №1“,„Най-обичливото дете“, „Симпатягата“.

Динко ПЕТКОВ

В двора на училище „Отец Паисий“ срещам учителка. Питам я: „Къде мога да намеря най-добрия ви ученик?“. Тя отвърна веднага: „А, Гошко ли търсите? Абсолютно точно го нарекохте, действително е №1, ако трябва някого да оценяваме със „седмица“, а не с „шестица“ – това ще е той. Вчера мъжът ми коментираше, че градът ни не можел да случи на кмет. Казах му, че и това ще стане, ама след 30 години. Значи през 2052, ако има избори. Именно нашият ученик Георги Паунов тогава ще е кметът на Асеновград!“. Предполага се, че при неговото кметуване, заради по-висок престиж, Пловдив ще напира да се присъедини към Асеновград.
Гошко е третият син на Георги Паунов, собственик на култовия ресторант под Бачковския манастир „Водопада“. Двигателят на работата там е чаровната му съпруга Йорданка. Тя е любимката на цялото семейство. Ако Гошко е в някой магазин или в Мол в Пловдив, да речем, непременно първо на нея ще й звънне, за да я пита: „Мамо, какво искаш да ти купя?“. В себе си винаги има за тази цел спестени пари. Държи да вземе нещо и за по-малкото си братче. Сигурно носи в себе си списък с роднини и приятелчета, които също иска да зарадва с някакъв подарък. Мисли за всички, даже и само 1 лев да има, няма да пропусне никого да му купи нещичко. На ненадейното възкликване на таткото: „Гоше, кажи защо толкова те обичам?“, отвръща категорично: „Ами защото аз те обичам!“. Така би отговорил на мнозина.
Няма човек, който като го види, да не реагира спонтанно: „Симпатяга!“. А той само стеснително ще му се усмихне. Потвърждавайки по този начин впечатлението за него.
Гошко не крие каква е формулата му на успеха: „Борбата между телефона и задълженията!“. Тази борба е най-успешна за него в часовете по български език и литература, по околен свят и физическо. Признава си, че не му е лесна по математика.
Твърди, че проблемите на един второкласник са времето, което им отнемат социалните мрежи и липсата на интерес към книгите. Както и комуникацията, която все повече липсва в училище и между учениците, и с учителите. „Ако всички преподаватели вземат добрия пример на учителките г-жа Станчева и г-жа Бебева как да се отнасят с внимание и разбиране към всички ученици , мисля, че училището ще ни стане наистина любимо.“. Към това добавя специално за неговото училище, че плачело за ремонт. „А състоянието на училищните тоалетни – да не говоря!“, мръщи се той.
Не премълчава и единственото нещо, което му създава проблем с родителите му: „Не ме разбират, когато аз искам нещо, а те не ми го дават!“.
Не одобрява, че те често спорят помежду си. „За мен щастието е моето семейство и прекараното време с тях. Аз се разстройвам и разочаровам, когато ме излъжат.“, откровен е Гошко.
Има трима истински приятели: „Единият се казва Али Той ми е приятел,защото е културен, възпитан и се разбираме помежду си. Вторият ми приятел се казва Емилиян. Третият е Денис и с него играем заедно, разбираме се без думи!“.
Много са националните герои, пред които се прекланя. Изброява ги: Христо Ботев, Васил Левски, Панайот Хитов, Панайот Волов, Софроний Врачански, Кирил и Методий, Паисий Хилендарски,Тодор Каблешков, Райна Княгиня, Баба Тонка, Георги Раковски, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Филип Тотю,Тодор Александров, Ильо Войвода, Петко Войвода,Стефан Караджа,Хаджи Димитър, Даме Грудев,Панде Ефтимов, Желю Войвода, Павел Калетин,Таньо Стоянов, Захари Стоянов.“. Държи да добави: „И много други!
В час е със събитията у нас: „Премиерът на България беше Кирил Петков. Но щом падна правителството, имаме премиер в оставка. Ситуцията става сложна. Следя редовно новините. Президентът Румен Радев сега трябва даде мандат на някоя от партиите в Народното събрание. Ако никой не сформира правителство, тогава ще назначи служебно. Конкретно нямам предпочитание в момемнта към никоя партия. Аз съм от партията на народа“.
Обича да слуша кючек, Майкъл Джексън и рап. Любимите му писатели са Елин Пелин, Гео Милев, Ангел Каралийчев и Иван Вазов. Любим спорт - футболът.
Най-голямата мечта на отличник №1 е да прослави България. Знае как: „Ще стана известен футболист. По цял свят ще казват: „Георги Паунов от България!“.
Обяснява защо не е бил крайно разочарован: „Никога не съм бил предаван досега!“.
За него много е важно да не се забравя да се казва „Благодаря!“. Той не пропуска да благодари на мама, на тати, на Пепо и на баба Мени.
Не бях казал на Гошко за пророкуването на учителката какъв ще бъде през 2052 г. Исках да го попитам: „Ако след време станеш кмет на Асеновград какво ще направиш?“ Всъщност знаех, какво ще отговори: „Ще си държа постоянно вратата на кметския кабинет отворена. Да знаят хората, които имат някакъв проблем, че винаги могат да влязат при мен!“.

Публикувана на
23 Юни 2022 година