Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

259 момиченца в бяло ществаха в Асеновград

Празникът “Калиница” се чества в Асеновград всяка година на Еньовден повече от век. По този повод днес градът бе обагрен в бяло. Малки Слънчови невести шестваха из улиците.
Ритуалът „калиница“ е единствен по рода си, характерен е само за Асеновград и се провежда веднъж годишно – на Еньовден. "Каленица" е гръцка дума и означава красива, млада булка. Според историците началото си този празник води от гръцките квартали на Станимака (Асеновград), по-късно смесен с българките обичаи.
Тази година в обичая се включиха общо 250 момичета от различни градове на страната. В калиници се превъплътиха деца на възраст от 1 г. до 9 г. Празничният ден започна с ритуалното наричане за добър късмет в Етнографската къща. Празникът продължи със Света литургия за здраве и щастие на малките булки. Тя бе отслужена от архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев в църквата „Свети Николай Чудотворец“.
Малките момичета и техните родители и приятели потеглиха на литийно шествие из Асеновград, водено от градоначалника на Асеновград Христо Грудев и отец Йордан.
Финалът на празника бе в градския парк. Всички Слънчови невести преминаха под венец от билки, събрани при изгрев слънце и поръсени от утринната еньовска роса. марица

Публикувана на
24 Юни 2022 година