Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

На 25 септември или на 5 октомври отиваме на нови избори

Правителството "Петков" падна след гласувания вот на недоверие. Сега следва да се завърти и конституционната рулетка, като ключова роля има президентът Румен Радев.
Следват консултации при президента, а след тях - връчването на проучвателните мандати. Първите два са на най-големите парламентарно представи партии, а третият мандат е по избор. Срок за това няма.

"В практиката и теорията се въвежда понятието т. нар "разумен срок". Нямаме дефиниция и обем на разумния срок", каза конституционалистът Орлин Колев пред Bulgaria ON AIR.
Ако и третият мандат бъде неуспешен, президентът трябва да назначи служебно правителство. Дотогава правителството в оставка продължава да изпълнява задълженията си.
"Правителството дори и в оставката, каквото е в момента, продължава да функционира до избора на ново правителство от НС или до назначаването на служебно от президента", заяви още Колев.
А големият въпрос е ще има ли избори.
"Колкото по-бързо отидем на избори, толкова ще е по-малка цената, която ще платим за сегашната политическа криза. Управлявалите досега няма как да не платят цена за своето управление. С тези протести се опитват да минимизират щетите, които би трябвало да понесат", подчерта политологът Румяна Коларова.
Според експертите следващото експертно правителство ще е на евроатлантическа база. А всяка партия ще трябва да покаже друг вид политика и нови лица.
По първоначални изчисления предсрочни избори може да има на 25 септември или 5 октомври.

Публикувана на
24 Юни 2022 година