Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Формула 1 вече и в Пловдив

Легендата от Формула 1 Дейвид Култард от два дни е в България. 51-годишният шотландец, който има 13 победи в Гран При е в Пловдив за снимки на филм и зрелищно шоу. Главен герой е в продукция, която ще се снима два дни. Кулминацията ще е шоуто, което ще бъде на днес от 18 часа на Гребната база. 10 000 безплатни места очакват феновете на моторните спортове на първото в България събитие Red Bull Showrun!
Входът е свободен за правостоящи, но може да се запази и седящо място с билети. Местата за зрители е разделена на 3 зони: • VIP зона - 150 лв. VIP билетът включва: храна, напитки, най-добрата гледка към шоуто. • Зона 2: o Седящи места за деца над 12 год. и възрастни - 50 лв. o Седящи места за деца под 12 години – 30 лв. Събитието включва дрифт, джет ски шоу, музикална програма и още много изненади за любителите на моторните спортове!
Вчера звездата показа умения зад волана на състезателен болид с двигател V8. Изпили гумите на мощния звяр по някои от знаковите улици под тепетата. Стотици пловдивчани заразяха всичко, включително и работа, за да се скупчат на булевард "Руски", наблюдавайки отблизо атракцията.
Полиция беше обградила маршрута, през който Култард прелетя. Заради снимките се наложи затварянето и на някои улици, но шофьорите изчакваха търпеливо и също се наслаждаваха на това, което легендата на Формула 1 им предостави, вдигайки адреналина.
Дейвид Култард и екипа му ще превърнат Гребния канал в писта за F1. "Проведохме това събитие на много места по света и публиката реагира доста добре. Това са безплатни събития, при които зрители на всякаква възраст изпитат усещане като това на голямо гран при състезание", сподели той.
"Много обичам времето, когато все още бях състезател във Формула 1, но също така се наслаждавам на времето и сега, като журналист, като експерт. В Пловдив ще използвам гуми за суха настилка. Иначе рекордната скорост, която съм постигал, е 360 км/час – в Гран При на Италия. Един от болидите в Пловдив, е спечелил общо 12 състезания във Формула 1 от пилотите Себастиан Фетел и Марк Уебър", допълни още звездата.
"Бях на състезание от Формула 1 – в Истанбул преди 3-4 месеца. Добре дошъл на Дейвид Култард! Правейки този филм, той става част от Пловдив. Един великолепен град, с много история, заряд. Пловдив е и спортен град – оттук са Стефка Костадинова, Христо Стоичков и много други спортисти. Пожелавам ви успех и сте добре дошли в Пловдив! За първи път виждам болид от толкова близко разстояние. Нямам никакъв шанс да вляза вътре в него", каза кметът Здравко Димитров.
Шотландецът заснема филм за Red Bull „Пътуване до Пловдив", който включва карането на болида на много емблематични за Пловдив места.
Стотици хора станаха свидетели на шоуто в Стария град, а едва ли някога болид от Формула 1 е бил каран по подобни тесни и калдъръмените улички.
Любопитно е, че публиката си помисли, че има два фалстарта, защото на два пъти болидът угасваше точно на завоя за ул. Съборна, но се оказа, че това са отделни кадри за филма „Пътуване до Пловдив". Култард продължи да разхожда болидът в Стария град по следния маршрут - ул. "Съборна “ – от кръстовището с ул. "Митрополит Паисий “ до кръстовището с ул. "Д-р Стоян Чомаков“, ул. "Цанко Лавренов “ – от кръстовището с ул. "Д-р Стоян Чомаков “ до кръстовището с ул. "Петко Р. Славейков “, ул. "Константин Стоилов “ и по ул. "Четвърти януари“, в участъка от ул. "Съборна “ до бул. "Цар Борис ІІІ Обединител “. Шоуто по пловдивските улици и булеварди продължава и утре.
Днес програмата на Култард продължава в следния маршрут:
- от 06:30 до 08:30 часа: бул. „Княгиня Мария Луиза“ – от кръстовището с ул. „Петко Д. Петков “ до кръстовището с ул. „Гладстон” и ул. „Преслав“;
- 09:00 до 10:30 часа: бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“ – от кръстовището с бул. „Шести септември“ до кръстовището с ул. „Капитан Райчо“;
- от 11:00 до 13:00 часа: бул. „Копривщица“ – от кръстовището с бул. „Христо Ботев“ (Коматевския транспортен възел) до кръстовището с ул. „Пещерско шосе“ и пътя от бул. „Копривщица“ до върха на Младежкия хълм;
- от 13:30 до 17:30 часа: пешеходните и велосипедните алеи около Гребния канал.

Публикувана на
25 Юни 2022 година