Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Принц Чарлз приел дарение куфар с 1 млн. долара в брой

Името на принц Чарлз попадна в центъра на сериозен скандал след твърдения, че е приел куфар, пълен с 1 милион евро в брой, за своята благотворителна дейност от милиардер катарски шейх, съобщава „Дейли мейл“.
В друг случай се твърди, че е дал на наследника на трона същата сума, равняваща се на £820 000, в пачки банкноти, опаковани в чанти на кралския магазин за луксозни хранителни стоки Fortnum & Mason. Съобщава се, че Чарлз е получил общо 3 милиона евро в брой за благотворителната фондация на принца на Уелс от шейх Хамад бин Джасим бин Джабер Ал Тани, бивш министър-председател на Катар, в плащания, извършени между 2011 и 2015 г.
Шейхът лично е връчил 1 милион евро в брой на Чарлз по време на частна среща в Кларънс Хаус през 2015 г., бе съобщено снощи. Принцът веднага ги е предал на своите сътрудници, които са организирали парите да бъдат предадени изцяло на благотворителната организация.
Шейхът е спорна фигура. Той призна, че когато е бил на поста премиер на Катар „може би“ е финансирал сирийския клон на Ал Кайда без негово знание. Той е известен като „човекът, който купи Лондон“, след като наблюдава закупуването на Harrods, Shard и олимпийското селище от Катар.
Парите, които той е дал на принца, са събрани от частната банка Coutts, чиито богати клиенти включват кралицата, и са били депозирани директно в сметките на Благотворителния фонд на принца на Уелс (PWCF), според „Сънди Таймс“.
Това не е първият път, когато се отправят обвинения срещу благотворителна организация, свързана с принца на Уелс за получаване на съмнителни дарения. Миналата година бе разкрит скандалът „титли срещу пари”, който доведе до оставката на най-близкия довереник на Чарлз - Майкъл Фосет, като главен изпълнителен директор на фондацията. Публикувано писмо беше, което разкрива, че Фосет е предложил да помогне на саудитски магнат да получи както британско гражданство, така и рицарско звание срещу голямо дарение.телеграф

Публикувана на
26 Юни 2022 година