Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Бизнесмен купи цяло село в Италия

През последните години Италия продаде стотици порутени домове на безценица, чрез схеми за привличане на нови жители, които предизвикаха вълна от възстановяване на селските общности.
За един мъж купуването на една къща не беше достатъчно. Той купи цяло село.
Шотландският бизнесмен Чесио ди Чиака току-що завърши ремонта на Borgo I Ciacca, селско селце, датиращо от 1500-те години и исторически кръстено на семейството му.
Намира се в дивия, пресечен регион на Чиочария, между Рим и Неапол, в подножието на град Пичиниско.
„В началото на 20-ти век моите баба и дядо Сезидио и Мариета напуснали селото в търсене на по-добро бъдеще“, разказва Ди Чиака пред CNN.
„Те мигрираха в Шотландия, оставяйки след себе си родното си село, което падна в забвение за половин век. Това беше призрачно място. Започнах да го възстановявам преди повече от 10 години. Това беше огромна задача, но сега най-накрая отново оживя", допълва той.
Примамен от носталгия по земята на предците си и след като е натрупал финансите си като адвокат и консултант, Ди Чиака решава да се върне, за да вдъхне нов живот на селото, което семейството му е оставило зад гърба си, и да обнови местната икономика.
„Това беше призрачно място“, казва Сезидио Ди Чиака за селото на предците му.
Сега той е домакин на винена трапезария, конферентна зала, библиотека и два апартамента, където могат да се настанят гостите, които копнеят за спокоен престой. Лозята на имението отглеждат грозде Матурано, изгубен по-рано сорт, който е възстановен.
„Семейството ми никога не е губило връзка с произхода си“, казва той.
„Всяко лято, като дете, родителите ми ме водеха тук, за да посетя нашите роднини. Когато пораснах, посещенията ми станаха по-чести, докато не реших да се впусна в житейска мисия, за да се свържа отново с корените си и да върна от гроба нашите семейство Борго“, разказва Чиака.
„Първата стъпка беше да се проследят всички 140 собственици на имоти в селското имение от 30 хектара - дълъг и сложен процес, затрудняван по-скоро от факта, че емиграцията ги е разпръснала по целия свят. Селото беше разпокъсано и разделено между толкова много наследници, които често притежаваха ъгъл от една къща, малко от пасището, гора или земеделска земя, или просто маслиново дърво“, обяснява мъжът.
Според италианското законодателство, датиращо от епохата на Наполеон, собствеността върху имота преминава не към най-големия наследник, а към всяко едно дете. В няколко поколения, което може да раздели притежанието на много семейства.

Публикувана на
01 Юли 2022 година