Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

От трън Киро та на глог Асен

Минути преди 17 ч. номинираният за премиер Асен Василев и председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров влязоха в сградата на президентството, където държавният глава им връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.
Заедно с тях са настоящият премиер в оставка и съпредседател на партията Кирил Петков и отстранения от поста председател на Народното събрание Никола Минчев.
Според Конституцията Гюров, като лидер на най-многочислената група, трябва да представи на президента решение за излъчения кандидат-премиер. След това Василев ще получи мандат.
"ПГ със свое решение номинира за кандидат министър-председател Асен Василев", каза пред президента Андрей Гюров.
"В изпълнение на Конституцията и в резултат на вота на недоверие ви връчвам проучвателен мандат. България е в икономическа и политическа криза. От вчера имаме и външнополитическа криза", се обърна Радев към Василев.
"За мен това е една огромна отговорност. Мисля, че всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет, който да работи в интерес на гражданите", каза от своя страна Василев.
По-рано днес премиерът в оставка и лидер на ПП Кирил Петков съобщи, че предлага вицепремиера и министър на финансите в оставка Асен Василев за кандидат за министър-председател.
"Аз предложих на "Продължаваме промяната" следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев. Човек, на който имам безпрекословно доверие, с който започнахме борбата рамо до рамо и с който ще я завършим рамо до рамо в един отбор. Един отбор с него, с всички членове на "Продължаваме промяната", с всички коалиционни партньори и всички съмишленици. Време е да запретнем ръкави и да си свършим работата докрай", каза Петков.
Той разполага със седем дни, за да предложи структура и състав на Министерски съвет, или да върне мандата неизпълнен.лупа

Публикувана на
01 Юли 2022 година