Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Живеещите в Капана не могат да мигнат

Общинският инспекторат съвместно с полицията започват системни проверки в Капана, след серия сигнали от живеещи в квартала, които негодуват срещу шум и силна музика. Снощи служители на Инспектората и униформени след 23 часа влязоха в квартала и започнаха да проверяват работещите заведения.
Полицаите са проверили повече от 10 обекта, констатирани са различни нарушения. Съставени са актове по Закона за защита от шума в околната среда. Констатирани са и нарушения на тротоарното право като след замерване се е оказало, че много от заведенията са разположили маси на по-голяма площ от тази, за която плащат тротоарно право. Най- много нарушители са засечени на ул. "Братя Пулиеви", която вече е популярна като Веселата уличка в Капана.
Акцията е по сигнал на жители на квартала, които са внесли в общината поредната подписка. Всъщност сценарият се повтаря всяко лято - живеещите в Капана събират подписка, входират я, след това се правят няколко акции , а наесен със застудяването проблемът с шума отпада и така до следващата година.
Макар и притегателна точка за туристите и младите пловдивчани, Капана се превръща в голяма партизона в сърцето на града. А тъй като там живеят много хора, конфликтите са неизбежни.
Близо 100 души са се подписали под протестно писмо, което е изпратено до кмета Здравко Димитров и до кмета на район "Централен" Георги Стаменов.
"Всяка седмица, по 2-3 вечери ние нямаме спокойствие и сън поне до 4 сутринта, поради прекалено силната музика с мощни уредби като за стадион. Така също и от пиянската глъчка и побоища. Улиците и дворовете ни са тоалетни" пишат в писмото обитателите на "квартала на творческите индустрии".
Живеещите в Капана настояват работното време на заведенията да е до 23 часа. Те посочват, че конфликтни зони в района. "Заведенията се състезават кой ще пусне по-силна музика. Това е непоносимо не само за нас, но и за много от посетителите на заведенията" твърдят потърпевшите.
От Общинският инспекторат заявиха, че проверките ще продължат и през следващите седмици.трафик

Публикувана на
02 Юли 2022 година