Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Как работят памперсите

Заниманията с бебето като кърмене, хранене от бутилка или лъжичка, може да бъде приятно, но почти никой не намира за приятно пишкането и акането на бебето. Идеалната пелена би предпазила както потомството, така и имуществото. Въпреки че непромокаемото покритие може да спре някои течове, пелената на бебето все още може да пропуска течност. За да се задържи пелената на място, вътрешните слоеве трябва да абсорбират урината.
Как абсорбират
Основната идея за това как работят памучните пелени е да предоставят на водата голяма повърхност, към която да се придържа. В дома си вероятно вземате гъба или кърпа, за да почистите. И двата материала имат значителна повърхност и множество малки дупчици и влакна. Водата се привлича към близките области на повърхността, когато намокри част от нея. Например привличането между молекулите на водата и стъклото кара водата в чашата да пълзи нагоре по стените. Благодарение на това явление дори гравитацията се преодолява от силата на водата, която се просмуква в многобройните малки дупчици на гъбата. Едно ъгълче на гъба, потопено във вода, в крайна сметка ще намокри цялата гъба. Както целулозният пух в пелените за еднократна употреба, така и памукът в платнените пелени действат като гъби. Всички пелени абсорбират течностите на този принцип. Без значение дали ще купите от най-скъпите на пазара или памперси на топ цени, всички работят така.
Гъбите обаче не могат да задържат течността много добре. Голяма част от водата може да бъде изстискана от гъбата, след като тя е абсорбирала значително количество. Подобно на памперса, който може да съдържа само памучен пух или плат, за да абсорбира урината, когато бебето седне, урината може да пропуснеотведнъж.
Как задържат течностите
Някои производители на пелени за еднократна употреба откриха решение на този проблем. Те направили нещо което да задържа течностите, като добавили малки, специални частици към памучната им подложка. Урината влиза, но не излиза от пелената. Вместо това тя се абсорбира в сухите частици, за да създаде мек гел. Гелът е вещество, което съчетава елементи както от течно, така и от твърдо състояние. Той е свит и твърд, когато микроскопичните пролуки в мрежата са празни, но когато течността проникне вътре, гелът набъбва и става по-мек, тъй като мрежата се разхлабва.
Направете опит
Вероятно сте консумирали продукти, направени от твърд протеин, наречен желатин, чиито празнини са запълнени с вода, като например желирани мечета. Би ли могло да се направи пелена от желатин на прах, ако той абсорбира достатъчно бързо вода? Опитайте да разтворите хранителен желатин в студена вода, за да проверите тази теория. Все пак няма да видите много, защото изсушеният желатин няма да е абсорбирал много вода дори след 24 часа. Използвайте гореща вода, както е указано в инструкциите на опаковката. Топлината помага на изсушените желатинови протеини да се разтворят, в резултат, на което се получава разтвор на желатин във вода, който функционира предимно като вода. Когато обаче сместа се охлади, малките протеинови нишки се свързват помежду си и образуват гел като водата остава в пространствата между тях. Във всеки случай топлата урина няма да накара желатина да се разтвори. Пластмасовите частици на гела в пелените за еднократна употреба са направени от дълги вериги от по-малки молекули, известни като синтетични полимери.
Научно обяснение
Тайното оръжие на гела, което привлича водните молекули в структурата му при сравнително ниска температура, са натриевите йони, които са свързани с тези вериги. Количеството вода в полимерния гел в сухата пелена е само около 1 %, което прави частиците много малки. Водните молекули се придвижват към натрия, когато пелената е мокра, като се приплъзват в пространствата между молекулите на полимера. Гранулите на гела набъбват. Не можете да изстискате урината от гела на пелените, както не можете да изстискате водата от желето, поради силното химическо привличане на натрий към водата и силната молекулна структура на полимера. Геловете в пелените, могат да задържат 50-60 пъти теглото си в урина, но около 100 пъти сухото си тегло в дестилирана вода. Това се дължи на факта, че урината има лека соленост, а натрият в гела и солта се конкурират за водните молекули, като ги отвличат от полимерите. Независимо от това, е достатъчна абсорбционна способност, за да може около една чаена лъжичка гел частици да абсорбира чаша урина, без да поднесе мокра изненада на всеки, който вдигне плачещо дете.
Способността на геловете да задържат вода е поразителна. Те са по-твърди от чистите течности, но по-колебливи от повечето чисти твърди вещества. Геловете се използват в почвата, за да се повиши нейната способност да задържа вода, освен че се използват в пелените. В магазините за градински материали се продават торбички с веществото, което може да се добавя към горния почвен слой или почвата за саксии. Парчетата абсорбират вода и набъбват многократно повече от сухия си размер, точно както в пелените, като задържат водата, която иначе би преминала през порестата почва.

Публикувана на
26 Юли 2022 година