Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Как да започнете да мислите позитивно?

От кои хора сте – тези, които виждат чашата наполовина празна или наполовина пълна? Начинът, по който възприемаме света и случващото се в живота ни, е определяща за това по какъв начин се чувстваме и доколко сме щастливи. Ето защо позитивното мислене не е само мода, а нещо необходимо.
В последните години много се говори за позитивното мислене. Сякаш това се превърна в мода. Истината е, че сляпото позитивно мислене може да бъде дори опасно, но цялостната позитивна нагласа, въпреки всичко случващо се в живота ни, може да спомогне за по-доброто психическо и физическо здраве. Позитивното мислене дори се свързва с по-високи нива на енергия, по-добро управление на стреса и по-малък риск от развитие на депресивни състояния.
Позитивното мислене не е магия и няма да накара всичките ви проблеми да изчезнат. То обаче ще ви даде вътрешна увереност и вяра, с които по-лесно може да навигирате и да управлявате проблемите си. Преодоляването на трудностите се случва по един по-продуктивен начин. Как обаче да започнете да мислите по-позитивно?
Фокусирайте се върху малките неща
Предизвикателните ситуации и препятствията са част от живота. Когато се сблъсквате с тях, не забравяйте да оцените всички малки, но хубави неща. Дори привидно да са незначителни, все пак ги има и ви дават стабилност и сигурност.
Практикувайте благодарност
Доказано е, че практикуването на благодарност намалява стреса, подобрява самооценката и насърчава устойчивостта – дори в трудни времена. Помислете за хората, преживяванията и нещата, за които сте благодарни и се опитвайте да изразявате своята благодарност поне веднъж на ден. В дните, в които се чувствате тъжни пък, отделете време и напишете на един лист всичко, заради което сте благодарни и което ви носи щастие. Това със сигурност ще ви помогне да се почувствате по-добре.
Отделяйте повече време за хумор
Смехът намалява стреса, безпокойствието и депресията. Освен това подобрява самочувствието и настроението. Старайте се да се смеете всеки ден, дори и в трудните моменти. Добрият хумор мигновено ще разведри обстановката и ще направи ситуацията малко по-поносима.
Прекарвайте повече време с позитивни хора
Хората, с които сте заобиколени и с които общувате са много важни. Позитивизмът, както и негативизмът могат да бъдат заразни. Ето защо е важно да се обградите с повече позитивни хора, които ще ви подкрепят не само в трудните моменти, но и ще ви мотивират да преследвате целите си през останалото време.
Намалете критиката към себе си
Хората могат да бъдат критични не само към другите, но и към себе си. С течение на времето критиката към вас самите може да прерасне в цялостно негативно мнение, което много по-трудно може да бъде променено. Ето защо е важно да говорите със себе си по положителен начин. Например вместо да се обвинявате, че сте объркали дадено нещо и да се критикувате, кажете си: „Следващия път ще опитам нещо различно“.
Започвайте деня си с нещо положително
Създайте си свой ритуал, включващ позитивизъм. Това могат да бъдат просто няколко думи с положителен заряд, които си казвате. Енергична и позитивна песен, която слушате или дори комплимент, който казвате на свой близък човек.
Как да мислим позитивно, когато всичко е „против нас“?
Как да мислим позитивно, когато животът сякаш ни се разпада и изпитваме всичко друго, но не и положителни емоции? Всъщност идеята за позитивното мислене не изключва всяка негативна мисъл или емоция. Дайте си възможност да ги изживеете, но не оставяйте прекалено дълго в тях. Позитивното мислене ще ви помогне да не заравяте, че през какъвто и период да преминавате, той няма да продължава вечно.

Публикувана на
28 Юли 2022 година