Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Отец Иван с приюта за бедни живее в ужасна мизерия, бачковският игумен си пафка наргилето в манастирския сарай

Потрес и отврат. Това предизвиква днес Българската православна църква. Потресаващо е вчерашното признание на изнурения от грижи отец Иван, който държи приют за над 200 бедни, че живее в ужасна мизерия. Отвратително е, че в същото време игуменът на Бачковския манастир мазния Сионий се пафка наргилето в луксозния кабинет-сарай. Докато мъжката му секретрка изпълнява усърдно нарежданията му откъде колко повече пари могат да се изкарат, какво да прави със 100-те сергии на търговците пред светата обител и как да заграби паркингите и имуществото на собственика на ресторат „Водопада“.

Динко ПЕТКОВ


Сионий от време на време също се тюхка пред медиите, че не му достигат средства и как правителството трябва да се погрижи за разрешаването на манастирските проблеми. След което се прибира в покоите си, на които би завидял дори някой източен велможа. Особено на ибрика му, заемащ челно място в сарая му. Предполага се, че налапва наргилето и подпитва секретарката си Васко: „Абе, нали наглеждаш в мазата колко още има от джинджифиловата ракийка? Не дай Боже да свърши, не искам да стигнем до такава мизерия!“.
А отец Иван се чуди от къде да вземе накое кило картофи, че 200-те обитетели на приюта му да не гладуват: "Живеем в ужасна мизерия! Такова безпаричие никога не е било. Имаме спешна нужда от помощ, иначе не знам как ще оцелеем.", изплака с кахърен глас дядо поп пред журналисти.
"Няма дарения - дали заради летния сезон, дали защото хората няма възможност. През последните два месеца са ни преведени едва 2300 лева. С тези пари не можем нито да си платим сметките, нито да си купим храна за дълъг период от време. Искам да призова хората да ни помогнат, за да можем да живеем", каза още добрият старец. Дори не мисли какво ще е за зимата, като още не е купил дърва за огрев.
С тежкото финансово състояние се е влошило и здравето му От дълго време има проблеми с краката си, но сега лявото му коляно е още по-зле. "Поставиха ми инжекция, лекари ме прегледаха, но от два месеца положението не е добре. Все по-трудно ми е да ходя. Когато ставам от леглото, имам нужда някой да ми помага. Не знам откъде дойде това чудо с болежките. Когато можех да ходя, обикалях повече и намирах хора, които да ни помагат. Сега това е почти невъзможно", сподели още старият отец, който през годините е помогнал на хиляди изстрадали души.
Отец Иван, познат още като "Отец Иван от Нови хан", вече 10 години приютява хора в неравностойно положение в монтанското село Якимово. До момента е закупил около 130 къщи в селото, иска да построи и храм, за направата на който обаче не стигат средстви.
"Исках да направя една църква в чест на Св. Богородица, но не стигат средствата. В тази къща на центъра имам 2 декара двор, в който искам да я построя. Те имат една църква, но е съборена. Само основите стоят. Има друга, която е горе, тя е далеч. Якимово е дълго шест километра и половина и никой не ходи пеша толкова време, че да отиде на църква. Не ходят. Отвикнали са хората да ходят на църква" - каза отец Иван
"Още никой не се е обадил да даде пари за църквата и аз не съм я започнал. Трябват тухли, здраво желязо и цимент, за да се отлеят основите. Аз до момента само една плоча съм отлял. Трябва да бъде здрава тази църква. трябват много пари и много материал- здрав и хубав", притеснен е той.
Някай от владиците в Светия синод чува ли за мизерстването на отец Иван и приюта му!? Еписко Сионий, например, звънна ли му с предложение да помогне! Той е едновременно игумен на двата най-богати манастири – Троянския и Бачковския!
Едва ли се е сетил да му се обади.Вероятно е зает с последния си проект как да събере на едно място стоте сергии и кебапчийници. Изчислил е, че за тази жизненоважна за него операция му трябват …3 милиона лева. Една част от тях щели да са манастирски пари, останалите очаквал да дойдат от дарения. Запознати пуснаха приказката, че ще кани кючекчини да събират пари за преместването сергиите на търговците на едно място, което шегаджиите вече наричат МОЛ „Бачковски манастир“.
Сионий има грижи и по кепапчийницата, която е сложил точно пред входа на храма, давайки я на някой си Милуш от Асеновград, със сладкарницата на жената на шофьора си Тошко, както и с поддържането на нещо като „Луна парк Сионий“ -катерушки, люлки и виенско колело.
Отец Иван живее в ужасна мизерия. А Сионий как я кара!? Най-добре го описват в сайта Маран-ата в статия, озаглавена „ОПГ-то на дядо Сионий (Сиси Боата)“:
„Величкият епископ Сионий е игумен на два манастира, при това най-големите, богати и влиятелни след Рилския манастир в БПЦ – Бачковският и Троянския манастири. Това двойно игуменстване точно на такива манастири е абсолютен прецедент в Църковната ни история.
Тези три манастира - Троянският и Бачковския, а особено Рилския, са така наречените "три големи каси" на БПЦ и заради международен религиозен и поклонически туризъм включително. Каси именно казваме, а не касички, каквито са обикновените храмове и малки манастири.
А групата му на Сионий от попове и сътрудници (а защо да ползваме евфемизми и не речем направо „шайката му“) от много години, почти десетилетие, показва характеристиките на същинска „църковна“ ОПГ - организирана престъпна група…Целта са и имоти, наеми. ренти, както видяхме при разразилия се наскоро скандал със сергиите, дюкяните и заведенията около Бачковския манастир…
Тука е работата на т. нар. местни нотабили и миряни в Асеновград и региона, доколкото се чувстват съпричастни към делата и реномето на Народностната ни Църква, подобно своите предшественици от времето на Българското Възраждане, които са изхвърляли такива като Сионий от храмове, манастири или митрополии, издърпвайки ги за брадите и прогонвайки ги с тояги.“
Иначе пред един местен всекидневник Сионий богоугодно отговаря на въпрос: Как БПЦ и в частност Бачковската света обител помагат на хората в нужда?“:
- Българската православна църква добре познава и извършва своята човеколюбива, състрадателна мисия, като помага на множество хора. Десетки, а може би стотици са храмовете, които извършват ежеседмична и дори ежедневна грижа за хора в нужда под различна форма - кухни за бедни, социални центрове, места за социално настаняване и др.

Публикувана на
03 Август 2022 година