Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Стефан Шилев с призив към новия министър на културата

„През последните 7-8 месеца двамата блюстители на българската култура си разменяха на няколко пъти обвинения за "глупостите", които другият е свършил по време на своето ръководство на Министерството на културата”. Това заявява в своя позиция в социалните мрежи пловдивският депутат от ГЕРБ в 47-мото Народно Събрание доц. Стефан Шилев, който бе и активен член на Парламентарната комисия по култура.
В публикацията той подчертава, че през декември 2021 г., Атанас Атанасов издава уж нови указания на Министерството на културата за капацитета на театрите и залите по време на пандемия. Според тях може да бъде запълнен 100% от капацитета на залите за културни събития в областта на сценичните изкуства, ако всички посетители и персоналът разполагат със зелен сертификат. Оказва се обаче, че Велислав Минеков не е съгласен, че това са нови указания. По време на своя двумандатен престой в служебните кабинети през 2021 г. той бил човекът, който издал през септември такива указания и Атанасов да не се кичи с лаври, а "да се извини".
„Атанасов не му остана длъжен и на мой въпрос от 31.01.2022 г. за належащите промени във Фонд "Култура", той отговори, че Минеков не си е мръднал пръста по темата по време на двата си мандата”, казва доц. Шилев. Той припомня и случката с петъчното видео на Атанасов, в което той пожела "щастлив петък" и "щастлив уикенд" на аудиторията си.
„Разбира се, на изпроводяк Атанасов се заяде с мен при въпросите за средствата Концертна зала и за Дом за операта. Ясно е, че политиката да направиш едно, но да си припишеш заслуги, че си направил 100, е основен стълб в работата му до момента”, заявява Стефан Шилев като визира последният парламентарен контрол и отговора на поставените му към министъра на културата въпроси.
„Надявам се, че Минеков ще промени политиката си анти ГЕРБ и анти СДС от служебни мандати №1и №2 и ще се съсредоточи в съзидание за 60те дни, отредени му по Конституция, но също така и ще направи сериозна проверка на дейността на Атанасов, която на моменти беше доста съмнителна, особено при дейността на Фонд „Култура” и при външни възлагания. Искрено се надявам се, че новият стар министър ще направи всичко възможно да подпомогне Държавна опера – Пловдив, при обществената поръчка за Концертна зала и ще прояви разум при приемане на предложения от общината за терен за Дом за операта”, призовава пловдивският депутат от ГЕРБ в 47-мото Народно събрание.

Публикувана на
03 Август 2022 година