Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Корнелия разобличена, подписала 4200 тона оръжие, изнесено за Украйна

Само за първите 4 месеца след началото на войната в Украйна са изнесени 4200 тона оръжие с подписа на Корнелия Нинова,.Това заяви на брифинг бившият шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов.Той беше освободен от нея, докато тя заемаше поста министър на икономиката.
"Март, април, май тази година от български летища до полското летище Жешнев (Жешов – б.р.), ако не се лъжа, на 78 километра от украинската граница, които са пренасяли оръжие. Основната част от тези 200 милиона са 122-милиметрови ракетни снаряди за БМ-21 "Град", каза Михайлов.
Попитан защо, след като е получил конкретната информация за обема изнесени оръжия още на 1 юли, а я обявява чак днес, заяви, че нито Агенция "Митници", нито НАП са искали да се занимават с този "горещ картоф".
А на въпроса как доказва, че въпросният експорт е предназначен за Украйна, отвърна, че неслучайно там, край полското летище са били разположени ПВО системи "Пейтриът" и че над 70% от всички оръжейни доставки за Украйна се правели именно по суша там. "Оръжейните доставки в условията на война се осъществяват изключително трудно, само по суша и по тъмно", добави той.
По думите му, до 30 юни вече подписаните от Нинова разрешения за износ на оръжия са за над 1 милиард и 16 милиона евро. Общата сума обаче за полугодието според изчислението на Михайлов е за над 2 милиард евро.
"Сделки минават и през Румъния и Словакия. На 8 юни ДКК изнесе една клеветническа пресконференция по мой адрес. И тогава съобщих за скандалната сделка за над 200 милиона долара през Румъния, която обаче не се осъществи заради дефектно оръжие", коментира още ексшефът на "Кинтекс".
В тази сделка били намесени четирима души - Корнелия Нинова, началникът на кабинета й Калоян Методиев, Кирил Петков и Лена Бориславова. "Никой от тях не обори и ред от тази информация месеци наред", чуди се Михайлов.
Следните снаряди: 122 мм за гаубици, 152 мм за стационарни оръдия, 122 мм ракетни снаряди за системи "Град", 132 мм артилерийски снаряди, са основните оръжия, изнесени от България, твърди още той.
“Ако искат да ме сменят. Но аз няма да подпиша този документ. Тръгвам си. Нека да сложат друг човек, който е готов да подпише снабдяване с оръжие на Украйна”.
Това заяви Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката, след заседание на Националния съвет на партията, на който бяха обсъдени първите сто дни на правителството.“Нито в МС, нито в Народното събрание, нито аз персонално ще дадем и един глас за решение или един подпис върху документ, който представлява износ на оръжие за Украйна”, бе категорична Нинова. Според нея това означавало ангажиране на страната във войната и било ценностен избор. “Няма по-висша ценност от мира и няма как да искаме мир, когато снабдяваме която и да е от страните с оръжие”, беше категоричня лидерът на БСП.
Когато предстоеше гласуване в парлечемента за изплащане на оръжие за Украйна, тя обяви: „Ако Народното събрание вземе това решение, то изпълнителната власт трябва да го изпълни. Законът и процедурата са такива, че министърът на икономиката и индустрията трябва да се подпише последен. Ако парламентът вземе такова решение, няма да подпиша такъв документ. Ако искат да ме сменят, но аз няма да подпиша този документ! Тръгвам си от поста, да сложат друг човек, готов да подпише снабдяване с оръжие на Украйна. Но аз отчитам българския интерес и повечето граждани казват ясно: да не се изнася оръжие." .

Публикувана на
04 Август 2022 година