Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Безплатният обяд за украинците в Европа свършва, искат да се връщат

Украинските бежанци, които се преместиха в Европа, започнаха да се оплакват от трудните условия на работа. Най-критично е положението в Италия, като много от тамошните украинци се прибират обратно в Украйна, пише strana.ua
"От март сме в Италия. Жилището е безплатно, три месеца ни даваха помощ в размер на 300 евро за възрастен и 150 за дете. Но вече помощта секна, а собствениците ни намекват, че е време да се изнасяме", разказва Дария от Киев, която живее с децата си приятеля си в предградие на Бари.
Жената отбеляза, че работата в страната е много зле.
"Намериха ни работа да берем череши за шест евро на час. Беше адска работа: десет часа на ден и един почивен ден в месеца. Затова не се задържахме много дълго време", обяснява жената пред изданието.
Според друг бежанец в Италия е разпространена неформалната заетост, поради което работникът може да бъде лесно измамен, без да му се плати нищо. По неговите думи, за да се уреди човек на по-сносна работа е нужна "препоръка", която се получава срещу заплащане на 500 евро подкуп на правилните хора.
Много украинци решават да се върнат у дома. От началото на юли бяха пуснати дори безплатни автобусни услуги до Украйна.
"Италия вече е втората страна, в която аз и моите деца се опитахме да се закрепим (първоначално отидохме в България). Но не намерих работа тук, затова решихме да се върнем у дома", казва Илона, жителка на област Киев.
Въпреки, че много от бежанците се насочват към Германия, там също не живеят безпроблемно. Някои региони вече са буквално пренаселени с украинци и отказват да приемат хора. Поради големия поток от наши бежанци в много германски градове е много трудно да се намери жилище и работа, пише Страна.блиц

Публикувана на
05 Август 2022 година