Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Замесиха две големи вериги в гнусна измама

Представяте ли си бензиностанция да раздава почти безплатно гориво просто ей така, само като попълните формуляр и уж участвате в томбола, в която всеки печели? Звучи много хубаво, но всъщност това е поредната измама която ни дебне във фейсбук.Как работи схемата?
Докато си скролвате из социалната мрежа и случайно виждате спонсорирана реклама с текст:
"LidI" съвместно с "OMV" продължават промоционалната си кампания, в която всеки българин може да се сдобие с карта за 200 литра гориво само за 4 лева.
Кликнете върху бутона, за да кандидатствате сега
Естествено 90% от хората все още не подозират нищо и цъкат на страницата, за да съберат повече информация за кампанията, която ни предлагат две големи вериги на българския пазар – Лидл и ОМВ. Мислим си „защо не?”, това са големи вериги и могат да си позволят да „ухажват” клиентите си с подобни промоции.
Естествено се зачитаме в публикациите, виждаме множество коментари от реални хора, как си чакат картата за 200 литра гориво. Виждаме и вече доволни клиенти, които показват снимки на получената карта. Те обаче се оказват фалшиви профили, направени неотдавна.
Естествено, ако се хванем на въдицата и цъкнем бутона „поръчайте сега”, системата ни препраща във външен сайт, където въвеждаме информацията си. Това е така нареченият фишинг. Регистрацията и бърза и лесна и само в няколко стъпки вече достигаме и до кулминацията – въвеждане на данните за банковата ни карта.
По пътя попълнихме фалшиви данни, докато стигнем до последната стъпка, а през цялото време броячът отброява от 5:00 мин. до 0, с цел да сме по-бързи и да не мислим, че е измама. През това време горе в дясно излизат едно след друго съобщения как един си кой, току що е закупил картата и ни подтиква да бързаме, за да не изпуснем „офертата”. Естествено оферта няма и въведем ли данните от картата си, вече сме се хванали на въдицата.
Напомняме, че интернет измамниците стават все по-изобретателни като измислят все нови и нови методи да се доберат до лична информация и данни на банкови карти. Както вече сме ви разказвали, хакерите ползват най-различни канали, имейли и фалшиви профили в сайтове за групово пазаруване, за да ни подведат доброволно да предоставим информацията ни от дебитни и кредитни карти, онлайн банкиране и банкови сметки.
Съветваме ви да не разгласявате личните си данни и да влизате в схеми, които не са ви ясни. Например такива в които ви казват, че имате да получавате пратка или сте спечелили голяма сума пари и се изисква да заплатите само пощенските разходи.
Измамниците обикновено генерират фалшив линк, в който потребителите са помолени да посочат данните си за картата, салдото по сметката и CVV / CVC кода.
Огласяването на такава информация поставя в опасност Вашата финансова или лична безопасност.
Важно е също да знаете, че кредитните и дебитните карти са средство за плащане, а не за получаване на пари. В случай, че някой иска данните на картата ви, за да получите плащане, то това със сигурност е измама.
Ако забележите правописни и пунктуационни грешки в съобщенията, които получавате, то това е защото измамниците използват гугъл преводач, а там не винаги преведеният текст е смислово и граматически точен.
За да се предпазите от подобни видове измами, на първо място ви съветваме никога да не разгласявате личните си данни и номерата на банковата си карта, както и да не отваряте различни видове прикачени файлове при получаване на съмнителни имейли и съобщения. Избягвайте да натискате върху бутони от типа „кликни тук”, „потвърди”,” научи повече” и подобни. Те обикновено водят към линк, който има за цел кражба на лични данни или източване на банкови карти.trafficnews.bg.

Публикувана на
07 Август 2022 година