Новина от категория В общината
Архив на публикациите

60-тонни скали край Античния театър може да рухнат

60-тонни скали край Античния театър може да рухнат и да затрупат Тунела и близките къщи и улици. Това е показала геодезическа експертиза, изготвена от Геологическия институт на БАН по поръчка на Община Пловдив още миналата година.
Извършен е оглед с дрон, който е установил повече от 10 нестабилни скални блока с обеми до 15-25 кубически метра. Броят им може да се окаже и по-голям, ако се направи детайлно картиране на участъка, пише в доклада. Едно по-силно сеизмично въздействие може да провокира масово срутване и по този начин да доведе до големи щети, предупреждават експертите.
Рискът е за жилищните сгради в основата на откоса, както и при опасно стечение на обстоятелствата – и за автомобилния и пешеходен трафик през и около Тунела. Констатирано е, че скалите са силно напукани, както повърхностно така и в дълбочина. Препоръките на геолозите е да се вземат незабавни мерки за заздравяване и да започне проектиране на укрепителните съоръжения. Общината вече е взела мерки, за да се избегне лошият сценарий. Обявена е обществена поръчка за проучване и проектиране на укрепване на опасните скали.
“Нашите специалисти са обследвали Джамбаз тепе и считат, че трябва да се обезопасят скалите в тази част на Стария град на три места. Затова обявихме поръчка, за да изберем фирма, специализирана по укрепване на скалите”, каза кметът Здравко Димитров. Поръчката е на стойност 150 000 лв без ДДС , а оферти се приемат до 8 септември. Преди години след обследване, извършено от специалисти, бяха укрепени опасните скали на Джамбаз тепе, Таксим тепе, Бунарджика и Младежкия хълм. Тогава обаче беше казано , че разрушителните процеси продължават и задължително трябва да се прави периодично обезопасяване на тепетата. /марица

Публикувана на
13 Август 2022 година