Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Болна жена спечели 100 000 евро от лотарията на данъчните

Когато болната А. от Южна Сардиния отишла в службата по акцизите да ѝ разтълкуват какво значи писмото, получено от тях, не могла да повярва на ушите си. Накарала служителката да ѝ повтори отново, а после и още веднъж да ѝ го обясни с други думи. Да, значението на съобщението до италианката било все едно и също – че тя е спечелила наградата от 100 хиляди евро от безплатната лотария на касовите бележки, лансирана от италианското правителство.
Жената страда от тежка патология, която я принуждава да пътува непрекъснато между Сардиния и Рим, за да се лекува. Преди последното отпътуване за столицата взела със себе си плика със съобщение от държавната Агенция за митниците, акцизите и хазартните игри и решила да отиде на място в седалището ѝ в Рим. Така след поредната си терапия се насочила към агенцията и попитала какво точно искат да ѝ кажат с изпратеното писмо.
След като се уверила, че наистина тя е печелившата от лотарията, направо се разплакала от радост. Процедурата по получаването на парите вече е активирана и жителката на Сардиния ще си ги получи директно в банковата сметка до 90 дни. Тя възнамерява да ги използва за още по-добро лечение.
Целта на безплатната лотария на касовите бележки в Италия е, от една страна, да приканва клиентите да плащат с банкови и дебитни карти, а не в брой, за да може да се проследява пътят на парите. Стимулират се финансово и търговските фирми и магазини, чиито собственици участват в лотарията. По този начин се трасират по-добре и техните парични потоци, както и плащането на ДДС. Така Италия се надява да сведе до минимум феномена с неплащането на данъци.
Дебютът на правителствената лотария беше през 2021 г. Тази година обаче беше лансирана отново и важи до края на 2022 г. Има три типа тегления – за седмични, месечни и годишни печалби.
При седмичните тегления на печалбите, което става всеки четвъртък, се определят 15 премии от 25 000 евро. Има и 10 месечни от по 100 хиляди евро.
Един път годишно се дава и най-голямата награда от 5 млн. евро.
Продавачите на стоки също участват в лотарията. За тях има една годишна премия от 1 млн. евро, 10 месечни от 20 хил. евро и 15 седмични от 5000 евро.
Тегленията на печалбите се извършва в Агенцията за митниците. Участниците трябва да покажат кода от лотарията си и мястото, където са платили с него със своята дебитна или кредитна карта.
Всеки пълнолетен гражданин или жител на Италия може да участва безплатно в лотарията на касовите бонове при заплащането на стоки или услуги. В тях обаче не влизат тези, свързани с бизнес, изкуство или за услуги за адвокати или други специалисти.
Желаещите да участват в лотарията трябва да се регистрират най-напред на специален портал, за да получат свой код. При всяко пазаруване с карта клиентът показва на търговеца кода.лупа

Публикувана на
15 Август 2022 година