Новина от категория България
Архив на публикациите

Стана ясно от какво е умрял най-богатият фолк певец Джаго

Двудневно пиршество на ромска сватба, гарнирано с прием на много алкохол и наркотици, е отнело живота на поп-фолк легендата Митко Трайков – Джаго. Хитовият изпълнител, известен с прозвището Циганския Павароти, издъхна миналата седмица на 60-годишна възраст в имението си в софийския ромски кв. „Факултето“, а смъртта му хвърли в печал целия музикален бранш.
Дни преди да напусне този свят, Джаго е бил специален гост на пищна циганска сватба в столичния кв. „Христо Ботев“, организирана от ромския барон Януш Димитров – Оси за венчавката на негова племенница. Макар в последно време 130-килограмовия изпълнител да е изпитвал сериозни здравословни проблеми след 2 преживени инфаркта, той се веселил без задръжки на сватбеното тържество.
„Джаго не беше поканен да пее в чест на младоженците, а като почетен гост на сватбата. Той изпълни някои от най-големите си хитове, но прекали с алкохола и с някои други неща... Два дни по-късно научихме ужасната вест!“, споделя колега музикант на Циганския Павароти.
Макар от семейството на Джаго да не дават информация какво е причинило фаталния му край, близки на легендарния ромски певец разкриват, че той е издъхнал от сърдечна недостатъчност в имението си във „Факултето“. Казват, че Джаго се почувствал много зле часове преди да си отиде, но категорично отказал да бъде повикана линейка, която да го откара в болница.
„Починал е в позлатеното си легло като царска особа... Когато лекарите дошли, вече е било късно. Джаго имаше страх от болници и отбягваше докторите, нищо, че през последните години прекара два инфаркта. Казваше, че лекарите го тъпчат с лекарства, предписвали му по цяла шепа при всяко посещение при доктора“, споделя колега на Митко Трайков – Джаго.
Във фолк бранша не беше тайна, че Джаго водеше крайно нездравословен начин на живот. Допреди да бъде покосен от първия инфаркт преди 4 г., Циганския Павароти пиеше по бутилка уиски всеки ден. Казват, че често прибягвал и до употреба на кокаин, особено по време на свои музикални участия.
„Неговите изяви бяха предимно по сватби, кръщенета, именни дни и други частни забави. Ангажираха го както заможни роми, така и българи, заради уникалния му глас и богат аранжимент от песни. Концертите на Джаго продължаваха с часове – изпълняваше с лекота от „Драгиева чешма“, до „О, соле мио“. Казваше, че 12-годишното уиски е неговото гориво.
Не се лишаваше от пиенето дори след като го закъса със здравето и лекарите му забраниха да близва алкохол. Той не спазваше и препоръката да не приема изтощителни музикални участия. Пееше по 3-4 часа, което страшно натоварва сърцето. Сърдеше се, когато му правехме забележки, че трябва да си почива повече, отвръщаше: „Че за какво да живея, ако не пея!“, споделя опечален близък на Джаго.
Митко Трайков, както е родното име на Циганския Павароти, започва да пее и свири на ромски сватби през 1976 г., когато е едва на 14. Владее перфектно кларинета и акордеона от детска възраст, но вокалните му заложби са най-удивителни. В началото на 90-те години на миналия век Джаго създава първата в България ромска рап формация „Джипси Авер“. Артистичният псевдоним Джаго дължи не на продуценти, а на своята баба.
„Като съм се родил, са пуснали по телевизията един индийки филм – „Бродяга“ и играел един Жагата там. И баба ми оттогава ми вика „Жаго, Жаго“ и така прякора си ми тръгна. В началото не ми допадаше, но после и го харесах“, разказвал е приживе певецът.
Джаго придобива популярност в цяла България след няколко свои участия с „Джипси Авер“ в популярното телевизионно шоу на Тодор Колев „Как ще ги стигнем американците“, излъчвано в средата на 90-те години по несъществуващата вече Ефир 2 на БНТ. Именно Адама налага прозвището Циганския Павароти на Джаго, след като няколко пъти го представя така на публиката и зрителите в шоуто си.
Джаго е сред пионерите в попфолка заедно с Радо Шишарката, Тошко Тодоров, и Сашо Роман. В бурните мутренски времена от средата на 90-те се изявява в „Чака-рака“, в таверна „Дионисос“ в подлеза на НДК и в ресторант „Мираж“. Редовно е канен на мутренски гуляи, откъдето си тръгва с препълнени с долари и марки джобове.
От края на 90-те години на миналия век Джаго вече е самостоятелен изпълнител, скъсал с „Джипси Авер“ след скандал между музикантите за разпределянето на парите и бакшишите от живи участия.
Джаго минава за най-заможния цигански певец, чието богатство надхвърля дори финансовото благосъстояние на Азис. До голяма степен „виновник“ за натрупаните пари е съпругата му, която му прибирала всички хонорари от участията. „Той даваше парите на жена си, а бакшишите оставяше за себе си. Жена му обръщаше всичко спестено в злато. Вдигнаха приказна триетажна къща, облицована с мрамор във „Факултето“. Построи още две къщи в махалата за децата и внуците, още преди 15 години купи няколко апартамента в „Красна поляна“ и „Овча купел“, които семейството отдава под наем“, разказват близки на Митко Трайков – Джаго.
Погребаха го със златен микрофон, пазят в тайна къде е гроба Джаго е бил погребан тайно от близките си няколко дни след като си отиде, покосен от инфаркт. На изпращането му са били само хора от най-близкия му семеен кръг. Тялото на певеца е положено на едно от софийските гробища, но местонахождението не се споменава. Причината се оказа тривиална – страх гроба да не бъде вандализиран и ограбен от по-алчни мургави събратя.

Според музиканти, Циганския Павароти е бил погребан с микрофон, изработен от чисто злато. Цената на бижуто е десетки хиляди левове. Скъпата вещ била подарена на Джаго за 50-годишния му юбилей от съпругата му и цялото семейство и той бил много привързан към нея. Затова фамилията решила да постави златния микрофон в ковчега му./show.blitz.bg

Публикувана на
15 Август 2022 година