Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Едно от дечицата от прокобния сръбски автобус го открили вкопано в пръстта

Един от първите пристигнали на мястото на кошмарния инцидент със сръбски автобус на "Тракия" проговори за ужаса, на който е попаднал. Очевидецът, пожелал анонимност, разказа, че едно от дечицата буквално е било вкопано в мократа пръст.
"Чуваше се рев, беше страшно. Явно детето беше изпаднало от автобуса и бе като вкопано в земята. Не вярвах, че ще оцелее, подозирам, че именно за него се говори, че е със счупен таз и бедрена кост", разказва очевидецът.
По думите му предното стъкло на автобуса веднага е било разбито от събралите се хора, които са започнали да изваждат децата едно по едно.
"Никога не съм виждал подобно нещо и не пожелавам на никого да види. Беше ужасно", признава още той.
Още в първите минути след като сръбският автобус се преобръща на пътното платно, спрели на магистралата започват да оказват помощ на пострадалите.
"Обикновени хора, българи, първи ни се притекоха на помощ – преди полицията, пожарната и линейките. Те извозиха и много от децата до болницата", обясни Ивана Райчич.
Един от първите на мястото на инцидента е пловдивчанинът Живко Стамболиев. "Видях едни 8 или 9-годишни дечица, на които целите лица бяха в кръв. Имаше плач, писъци. Все още имаше хора, които излизаха от задната част на автобуса", разказа той пред bTV.
Сред случайно притеклите се на помощ граждани имало лекар. Той давал наставления и спасил много животи."Докторът даваше наставления. Единият от хората, които превързвахме с една дама, искаше просто да легне. Той каза: "не му давайте, ако има вътрешни разкъсвания, ще се задави", добави Стамболиев.Травмата от видяното ще остане дълго време.
"Три дечица, които бяха в много тежко състояние. Тъкмо ги превържем, успокоим и те в момента, в който се погледнат, просто се плашат от гледката. Изпитваха ужаса и започваха да плачат, и да викат", каза още той.
Инцидентът стана в неделя, малко след 20 часа. Автобус, пълен с 38 деца и 10 възрастни от сръбска фолклорна формация, е пътувал към Белград от Слънчев бряг, когато на 217-ия км. излита от пътното платно и пада в канавката. Няма загинали, но множество са ранени. Според пътуваща се в автобуса един от възрастните е разсеял водачът, молейки го да му помогне да спусне седалката си. Именно в този момент и автобусът е тръгнал на дясно и излетял от пътя. блиц

Публикувана на
15 Август 2022 година