Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Фидел Кастро преживял 634 неуспешни опита за покушение, спал с 35 000 жени

Със сигурност най-очарователната политическа фигура на 20-ти век е Фидел Кастро. Трън в очите на Запада, човек, който по официални данни оцелява след 634 неуспешни покушения. Оратор, любовник, стратег, баща на нацията, но и на много деца, политик и комунист, който не се отрича от вярата си, всичко това и много повече беше уникалният, революционен и харизматичен испанец по рождение, кубинец по самосъзнание, Фидел Алехандро Кастро Руз.
Официална, но и невероятна информация гласи, че приживе той остава непокътнат, независимо от 634 убийства, планирани от американското ЦРУ и други свързани служби. Най-любопитното обаче е, че западът се опитва да му сложи пудра, от която да му окапе брадата - негова запазена марка. Агентите имат намерение, ако не могат да го убият, то поне да подкопаят авторитета му в Куба. Не успяват!
Според разкази на негови близки приятели и съратници, Фидел Кастро е един от най-големите женкари, които светът е виждал. Кубински кръчмарски истории твърдят, че е спал с над 30 000 жени!
Въпреки че в света има противоречиви мнения за неговото управление, факт е, че кубинците не могат да се похвалят с богатство, но в същото време той трябва да бъде почитан, защото почти напълно успява да изкорени неграмотността в Куба, така че нивото на грамотност днес е до 99,7%.
Болестта на Кастро остава енигма и обект на много предположения и спекулации и до днес. През повечето време се говори, че е болен от рак, но кубинците така и не го потвърждават.
Освен двама братя и четири сестри, Кастро, който е официално женен три пъти, оставя след себе си син Фидел "Фиделито" и дъщеря Алина.
Днес кубинците отдават специална почит на историческия лидер на тяхната революция Фидел Кастро и говорят за него със смесица от възхищение, уважение и копнеж. Повечето кубинци помнят своя лидер в различни анекдоти и всяка година на рождения му ден (13 август) хората го празнуват с различни дейности и с голяма гордост.
Кастро е запомнен на всички континенти с това, че винаги протяга ръка на солидарност, без да иска нищо в замяна. По този начин той учи своите сънародници да помагат на нуждаещите се.
В интервю за списание "Vanity Fair" от 1993 г., когато го питат колко деца има, Кастро отговаря: "Почти племе". Според друга история, докато нацията живее на ръба на бедността, Фидел Кастро се радва на изобилие и всичко около личния си живот, любовниците, осемте деца и дори съпругата си пази в строга тайна.
Единствената официално известна съпруга на Кастро е Мирта Диас Баларт, която е от богато семейство. Дъщеря на виден кубински политик и кмет, тя се запознава с Кастро, докато учи философия в Университета на Хавана. Двойката се жени през 1948 г. и има едно дете, известно като Фиделито. През 1955 г. обаче бракът им се проваля и Мирта и Фидел се развеждат. След това тя се омъжва за неговия заклет враг, мъж, който подкрепя Фулхенсио Батиста, кубинския лидер, свален по време на революцията на Кастро.
Една от най-противоречивите жени в живота на Фидел е шпионин на ЦРУ. Смята се, че Марита Лоренц е изпратена от САЩ през 1959 г., за да убие Кастро, но в решаващия момент не успява да натисне спусъка, защото се влюбва в него. Тя става негова любовница и година след като пристига в Куба, се опитва да пъхне отровни капсули в десерта на Кастро, но той открива нейното намерение.
„Мислех, че ще ме застреля, но той ми даде пистолета и каза: „Ти ли дойде да ме убиеш?“ След това пое дим от пурата си и затвори очи. Не се защити, защото знаеше, че не мога да направя това. Той все още ме обичаше и аз все още го обичах“, казва Лоренц. Тя захвърля пистолета, отказвайки да убие своя любим.труд

Публикувана на
16 Август 2022 година