Новина от категория Холивуд
Архив на публикациите

От тираджия до крал на рока

Н а 16 август се навършват 45 години от смъртта на една от най-големите легенди на музикалната сцена въобще, икона за няколко поколения и истинска светиня в САЩ - Елвис Пресли. Кралят на рока умира на 16 август 1977 година.
Той е роден на 8 януари 1935 г. в Тюпело, Мисисипи, САЩ. Пресли е най-голямата звезда на рокендрол и икона в музиката и киното, смятана за една от най-значимите личности в поп-културата на 20 век.
Семейството губи неговия брат близнак при раждането и като единствено дете Елвис расте дълбоко привързан към своите родители, особено към майка си. Според неговите думи именно в нейна чест той влиза за първи път в известното студио Sun Records през август 1953, за да запише две песни като подарък за нея. Но най-вероятно още тогава в него се е прокрадвала надеждата, че ще бъде забелязан с гласовите си възможности и затова е избрал това доста реномирано и скъпо платено студио.Шефът на Sun Records – Сам Филипс, го зърва за първи път, отбелязва си неговия талант, за да го потърси няколко години по-късно.
През това време Елвис припечелва пари като шофьор на камион и опитва да пробие на други места, но е отхвърлян постоянно поради липса на качества.
По това време Филипс се опитва отчаяно да намери бял мъж, който да може да пее като чернокож, и след известно време решава да пробва Елвис. Макар записите първоначално да не вървят, в крайна сметка Елвис се развихря и когато първото му парче That`s All Right се завърта след няколко дни по радиостанциите, развълнуваните слушатели започват да звънят, за да разберат кой е този толкова талантлив чернокож изпълнител.
Толкова години след кончината на легендата, той продължава да се радва на огромна популярност и годишните приходи от продажбите на албумите и филмите му се равняват на 40 милиона долара.
Туристите, които посещават Грейсленд, имението където краля на рока умира, са около 600 хиляди на година.
Факт е, че той промени популярната музика завинаги.
“Преди Елвис нямаше нищо”, казваше Джон Ленън, а Брус Спрингстийн определи музиката му като “прошепната мечта в ухото на публиката". Проблемите му обаче започват с раздялата с жена му Присила през 1972, която дълбоко го наранява. Въпреки това, през 1973 неговият концерт Aloha From Hawaii става първият концерт излъчван за милиони зрители по света по сателит.Елвис все още е на върха и всяка година прави все повече концерти, но упадъкът му е очевиден. След като разводът е завършен, той започва да взима повече наркотици, които макар предписани в началото от лекар заради депресията му, влошават здравето му значително.Все по-често в следващите години Елвис се появява на изпълненията си неадекватен и почти без възможност да изпълни правилно хитовете си. С напрежението, което му оказват продуценти и фенове, той се справя чрез успокоителни и приспивателни.
Някогашният секс символ е надебелял и е изгубил обаянието си, често припада от злоупотреба с медикаменти, а когато на 1-ви август 1977 излиза книга, написана от бившите му бодигардове и приятели, посветена на неговата зависимост към наркотиците, това вече го притеснява сериозно и той се опитва да я спре от печат.Само две седмици по-късно тогавашната му приятелка го намира припаднал на пода в банята си, а лекарите не успяват да го върнат към живот.
По време на кариерата си Елвис е продал над 1 милиард албума – повече от който и да е музикант в световната историята.

Публикувана на
16 Август 2022 година