Новина от категория България
Архив на публикациите

Майка на дете бутнала шофьора на сръбския автобус

Инцидентът със сръбския автобус е станал, когато на едно от децата му е прилошало по време на пътуването. Това разказа роднина на един от малките пътници, който е пътувал цяла нощ до Стара Загора, за да го прибере.
По думите му майката с детето се е придвижила напред, за да седне на помощната седалка, за да облекчи дискомфорта на детето си по време на пътуването. Шофьорът се опитал да намести помощната седалка и в този момент жената неволно го бутнала и ръката му се изплъзнала и завъртял рязко волана вдясно.
Автобусът се е завъртял и се е преобърнал в канавката.
Инцидентът стана в неделя около 20.10 ч. Рейсът е бил с 48 пътници. Те се връщали в Сърбия от фолклорен фестивал в Слънчев бряг, в който се включили децата. 17 деца бяха настанени в болница, а един от възрастните е с ампутирани долни крайници.
В късния следобед в понеделник ескорт от 5 линейки откара малките пациенти и няколко възрастни до ГКПП-Калотина, където бяха поети от сръбски медици.
За късмет автобусът се е движел с не повече от 60 км/ч, тъй като в този момент пред него е имало задръстване и колона от автомобили. Това и до голяма степен е спомогнало при катастрофата да няма жертви.
При инцидента десетки българи спрели да помагат. Имало е и лекар, който се прибирал със съпругата си от почивка на морето. Първоначално, след като се хвърлили в канавката, всички били в шок. Гледката била неописуема. Най-малкият пациент е на 6 годинки.
Пострадалите, които са част от ансамбъл ЖУ-ЛИРА, се връщали от фолклорния събор в Несебър. Изпълнили са два сръбски народни танца. Имало е участници от Румъния, Молдова, Северна Македония и други държави.
В понеделник точно в 17 часа 5 линейки с деца минаха през границата със Сърбия при Калотина, придружени с полицейски ескорт. Заедно с тях пътуваха и два автомобила с близки на децата от Белград.
Те бяха посрещнати от линейки от Ниш, където първоначално ще бъдат настанени в Университетската болница в Ниш, а след това ще се придвижат до Медицинския център Тиршова в Белград.
Шофьорът на сръбския автобус остава в ареста за 72 часа. Той е с повдигнато обвинение за това, че не е овладял машината. 40-годишният Дарко К. ще отговаря за това, че по непредпазливост е причинил средни телесни повреди на повече от едно лице: 12 деца на възраст от 6 до 16 години и двама възрастни.
Ако бъде признат за виновен, може да получи до 6 години затвор. Веднага след пътнотранспортното произшествие на място Дарко К. е бил тестван с техническо средство за употреба на алкохол и наркотични вещества. Уредът е отчел нулеви резултати.блиц

Публикувана на
16 Август 2022 година