Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Най-изолираното племе в Индия

На територията на Индия има много местни племена. Най-изолирано от тях е Бондо. И до днес племето е запазило традиционния начин на живот. Благата на цивилизацията са почти непознати за тях.
Населението на племето достига 5000 души и бързо намалява. Хората на Бондо живеят в планините на щатите Одиша, Андра Прадеш и Чатисгарх. Те говорят на езика Ремо, който е различен от другите местни диалекти.
Селищата им са изградени от естествени материали. Жителите се изхранват с риболов и животновъдство. Някои представители идват на пазара в Анкудели, веднъж седмично, за да извършват натурален обмен, да продават занаятчийски изделия, палмово вино.
Племенните мъже са изключително агресивни. Практически постоянно пияни. Заради денонощното използване на палмови вина от собствено производство. Правят го от сок от арахова палма, чиито плодове са и суровината за бетела.
Пияните Бондо постоянно се бият, не обичат чужденци. Фотографирането им без съгласието на вожда на племето е много опасно. Убийството се смята за нещо обичайно тук. Съответно местният затвор е препълнен от племенни мъже.
Мъжете се обличат по същия начин като обикновените индуси, в ризи, тениски, панталони, дхоти. Но жените от много векове не променят традиционните си носии. Носят набедрена превръзка с украшения. Гърдите са покрити с мъниста с обилни нюанси . На врата се поставят няколко метални пръстена, а главата се бръсне.
Жените в племето са много повече от мъжете. Това може да се обясни с факта, че мъжете не живеят дълго време. Или умират от изпитото палмово вино, или при сбивания. Старците са много малко. Съпругът бива обявен за възрастен, когато булката е на 18-19 години. Съпругът винаги е много по-млад от жена си. Тук се казва, че съпругът трябва да порасне. Те дават момичето на непълнолетни мъже. 12-годишният съпруг вече се смята за стар. Самата жена отглежда съпруга си. Може би затова мъжете от племето завинаги остават инфантилни и безотговорни.
Племена, които живеят по-близо до цивилизацията срещу заплащане, допускат туристи с водач на обиколка, с готовност се снимат за пари. В по-отдалечените поселения за чужденеца може да бъде опасно, хората не са приятелски настроени, лесно могат да убият турист. За тях пластмасовата бутилка е чудесен подарък. Бондо с удоволствие заменя лъкове, ароматно вино за пластмаса.
Бондо вярва в духовете на предците и планините. Основното божество е богиня майка. Във всяко село има олтар. Жителите често принасят жертви, включително и добитък. Но човешки жертви никога не са били практикувани, за разлика от други племена.
Бондо обича празниците с изобилни тостове. Един от интересните ритуални дни е празникът на лова - Понгал. Всяко момче и мъж от племето трябва да отиде в гората този ден и да донесе плячка. Който не донесе, следващият празник няма право да бъде показан на жените. Затова лукавите туземци мъкнат от гората всякакви мишки, гущери, жаби. Каквото и да е животно. Има още празник, в който жените от Бондо блокират пътищата и пропускат автомобили само срещу пари. Интересно племе. /блиц

Публикувана на
11 Септември 2022 година