Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Диетата на Адел

Новата система за хранене, благодарение на която певицата Адел отслабна, обещава не само да се отървете от излишните килограми, но и да забавите процеса на стареене, да подобрите метаболизма си и да облекчите стреса. Звучи обещаващо! А доколко всичко това отговаря на истината, говорят специалистите.
Какво е Sirtfood диета?
Диетата Sirtfood включва консумация на храни, които повишават нивото на сиртуините – известни още и като „магически протеини“. Авторите на системата за хранене Ейдън Гогинс и Глен Матън смятат, че диетата може да доведе до бърза загуба на тегло при запазване на мускулната маса, както и да помогне за предотвратяване на опасни заболявания, включително рак.
Кои храни се определят като Sirtfood?
И така, какви са тези вълшебни сиртфудове? Десетте най-често срещани са: зелен чай, черен шоколад, ябълки, цитрусови плодове, магданоз, куркума, зеле, боровинки, каперси, червено вино. Въпреки това основното условие за хранене е ограничаването на калориите. Първите три дни дневната дажба трябва да бъде само едно пълно хранене и да не надвишава 1000 kcal.
Следващите 4 дни можете да ядете два пъти на ден, като консумирате общо не повече от 1500 kcal. В продължение на още две седмици авторите на хранителната програма предлагат да се яде не повече от три пъти на ден, без да се увеличава броят на калориите и да се отдава предпочитание на сладките храни.
Действа ли наистина така благотворно диетата Sirtfood?
Като всяка друга диета, при която екстремното намаляване на калориите е основният принцип, Sirtfood ще ви помогне да отслабнете с 2 до 8 кг за три седмици. В процеса обаче са възможни странични ефекти, като липса на енергия, сънливост и постоянно чувство на глад.
Това е така, защото препоръчаните продукти не съдържат всички необходими вещества за здравословното функциониране на организма. Освен това след края на диетата повечето от хората се връщат към първоначалното си тегло, неспособни да се отърват от старите си хранителни навици.
Безопасно ли е да следвате диетата Sirtfood?
Всяка диета изисква персонализиран подход, тъй като храненето трябва да компенсира индивидуалните нужди на тялото. И дори сиртуиновата диета, която е внимателно разработена и обективно има ползи за митохондриалното здраве, поради съдържанието на ресвератрол, трябва да се използва, като се вземат предвид индивидуалните особености на организма.
В отговор на въпроса за безопасността й: всяка диета е добра като част от лечението, но трябва да е временна, със съпътстващо проследяване на кръвната картина от лекар, уточняват категорично диетолозите. /блиц

Публикувана на
17 Септември 2022 година