Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

На предизборните сергии се стискат, само знаменца и балони раздават. И надежди за близкото бъдеще

„Абе, кви са тия кандидат-депутати, още преди да ги изберем се стискат, нищо не раздават ! Какво да очакваме от тях като влязат в парламента, още по-скрънзи ще бъдат!“, коментира вчера недоволен избирател пред една от предизборните сергии на Главната в Пловдив. „Айде, не искаме да тупнат отпред някоя скара-бира, макар че какво лошо има да хапнем някое кюфтенце и да обърнем по една—две бирички. Преди години поне черпеха по бонбонче кръц-кръц, чадъри и фланелки даже даряваха. Днешните се оказаха големи пинтии!“, допълва го друг разочарован.
Динко ПЕТКОВ

„Ами купуването и продаването на гласове е престъпление!“, оправдават се очакващите да им дадем по някое гласче, че да станат депутати.
„Не с тоя номер! Поне по един памук шекер и кофичка пуканки за децата да бяхте се сетили да раздавате, ще ги зарадвате, какво престъпление има в това!“, контрират ги от електората. „Значи като ви вкараме може да лапате парламентарните кюфтяци, а за нас сега - нищо. Само обещания на кило, мерси!“, разлюти се бабичка.
„Поне да бяхте направили някой концерт, че да разпуснем и ние душичките си. Корнелия толкова ли е бедна, че не покани една Мадона, например, и на Веско Маринов кандисваме! Не, прави се на пестелива, а носи скъпарски тоалети. Хич не са от басмички, по 2-3 бона са най-малкото!“, включва се фенка на БСП. С уточнението, че този път доста ще се замисли дали да бъде толкова наивна, че да се пренесе жертва на изборите на червената лидерка.
„А, не сте прави. Има и щедри кандидат-депутати. Ей го тоя, от Да България, дето им е начело в листата. Хич не се стиска. Раздава кой каквито иска надежди за бъдещето. Честен е човекът – казва си откровено. „Гласувайте за мен, ще потекат мед и масло като вземем властта – на корем!“. И те потупва окуражително да не се съмнямаваш, че говори ала-бала.
„Прав си, не всички са пинтии. Ей, например, от шоу-партията, която е със сергия срещу Централна поща, нали са биз-бизе с игумена на Бачковския манастир, по изборите той споменава първо тях в литургиите си, после Господ и светиите, митрополит Николай и Патриарха ги оставя, ако остане време, за накрая. Обещават място в Рая, ако гласуваме за шоумените. Не обаче в някакъв райски пущинак, където караш само на баничка и боза. И песнички от времено на „Ако зажалиш някой ден“. А в райска дискотека – чалга докато издържиш. И с джинджифолова и сливова ракийка, докарани от избите на Бачковския и от Троянския манастир, където гуруто им Сионий е игумен. С обслужване от неговия личен ибрик, който държи в сарая си.“, намесва се посветен кой къде какво дава предизборно.
„Дали ще ме огрее, ако поискам услуга от генерал Стефан Янев, нали е начело в пловдивската листа. Да уреди внука на някаква служба в НАТО, а!“, пита загрижен дядо.
„Хич не се замисляй. Само му дай знак, че ти, бабата, снахата, сина , неговата балдъза и сватанака, заедно със сватовете ще пуснете бюлетина за него, няма да ти откаже. Ако не в НАТО, все някоя длъжност ще осигури в Кремъл, нали и там има връзки!, обнадеждават го.
„Жалко, че не я виждам Мария Капон да е кандидат-депутат този път. На сърце ми е. Достатъчно ми е само предизборно да ми се усмихне. Цял мандат влага ще ми държи!“, реагира по-емоционален избиретел.
„Що бе, и Вигенин-чо, водачът на листата на БСП може да се усмихва. Като я няма Капонката и той ще ти стигне! Ако го хванеш на кеф, може да те покани на вечеря на свещи“, успокояват го.
За Александър Сиди от ВМРО обаче не повдигат въпрос. Само предупреждават, че от него най-много някоя жълта торбичка от една хранителна верига да получиш. Каракачанов им ги е дал да раздават на хората за изборите. Македонската наденица е привършила, нали вече не са във властта.
И хората на Просто Киро и Кокорчо се правят на разсеяни, когато загорелите за внимание пловдивчани ги гледат в ръцете. „Да се бяха сетили да им обещаят да се погрижат за повдигане нивото на образованието под тепетета. Да заявят, да речем, че като съставят нова Четворна коалиция, ще открият в Столипиново или в Шекера филиал на Харвардския университет.
Веждито и той пак се намъкна в пловдивската листа. Поне да беше проявявал някаква щедрост , вясвайки се в предизборната сергия пред фонтаните с лебедите. Няма как да раздава от неговите скулптори, те са само за Лувъра, разбира се. Но нали е творчески колега с министър Минеков. Да беше му поръчал на ишлеме да скулптурира някое куче-касичка или прасе-касичка. С тях да се отчете пред обичащите изкуството пловдивчани, а не те сега бадева да гласуват за пришълец като него.
Кой знае защо пък за друг мастит кандидат-депутат, който напира да влезе от Пловдив, уточняват, че ако искат от него нещо, трябва да отидат с…клизма. И обезателно със зашити джобове. Или със зашит СОТ на тях. „Кого имате предвид, Христо Иванов с аристократичния му нос ли?“, запитва стресната госпожа с вид на стара буржоазка. „Топло, топло!“, отвръщат й.

Публикувана на
20 Септември 2022 година