Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Има ли султани в Османска Турция с бг корен

Две българки остават в историята като съпруги на султани в Османската империя. Те са спечелили любовта и уважението на съпрузите си с красота и ум.

Никога не забравят, че са българки. Айше Сенийепервер - Соня Българка – помакиня, родом от Родопите, родена през 1761 г. Истинското ѝ име е Соня, което означава на арабски „много красива“ – приема името Айше Сенийепервер, след като попада в харема на султан Абдул Хамид I. От него ражда син – бъдещият султан Мустафа IV. През 1807 г. на 29 май еничарски заговор слага край на управлението на султан Селим III. Тогава на престола се възкачва синът на Айше Сенийепервер – Мустафа IV на Османската империя. С качването на сина ѝ на престола, Айше Сенийепервер приема титлата Валиде султан. Това е титла, която се полага на майката на управляващия султан. Тя се ползва със статут на първа жена в империята. По-късно синът й е убит по заповед на следващия султан – Махмуд II. Айше Сенийепервер живее цели двадесет години след смъртта на сина си. След преврата срещу Мустафа IV, тя дори отвежда внука си Ахмед в Османска България, опитвайки се да спаси живота му. Умира на 11 декември 1828 г. в Истанбул, погребана е в джамията Еюп Султан в Истанбул.
Една история, чакала пет века да бъде разказана Българката Кера Тамара Тя отива в харема на султан Мурад в Бурса като негова трета съпруга. Кера Тамара запазва християнската си вяра. Тя е отдадена на султан Мурад I “заради българския род”. Освен като султанка, Кера Тамара е прочута с това, че дарява на Рилския манастир иконата “Света Богородица Осенова”. Иконата е прочута с това, че около образа на Св. Богородица има 32 клетки с частици от мощите на различни светци. Гробът на Кера Тамара и до днес се намира в Бурса, а до нея е и гроба на султан Мурад I.
Actualno.com

Публикувана на
21 Септември 2022 година