Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Значи да зарибяваш електората с кюфтета не може, а с безплатни кафенца – става!!!

Нарицателно за непозволено стана предлагането на безплатни кюфтета по време на изборна кампания. Смята се, че така партиите примамват гласоподавателите да пуснат бюлетината си в тяхна полза. Напоследък тази практика е изоставена, което откровено не се харесва на избирателите.

Динко ПЕТКОВ
Това тяхно нескрито недоволство „Искате да ни вземете гласчетата, а се стиската преди изборите, една почерпка не давате!“, явно се е усетило от коалицията Да, България, известна още като „Кой, ако не ние, ще оправим държавата!“. Поне в пловдивското й подразделение. От два-три дни насам пред нейната предизборна сергия на Главната вече не е пусто. За разлика от липсата на електорат пред съседните сергии, там вече се трупа народ. Навалицата е не защото искат да чуят какво обещават бъдещите депутати от Да, България. Чуват се подвиквания като към сервитьори. „Може ли две кафета, ама с повече кафе!“. Или недоволни: „Ама, какво пререждаш, я мини отзад на опашката!“. Или пък на доволни: „Е, как да не гласуваш за тях, я какви са щедри!“.
Да, българаните са се сетили да сложат пред сергията си голяма кафемашина. С толкова капацитет, достатъчно да събере 4-гласопроцента, че да прескочат изборната бариера. „Насам, народе, днеска има, след изборите пак ще има!“, само дето не се провикват активистите. И хваща дикиш. В съседната БСП-сергийка вигенинци завистливо само подсмърчат, разчитайки единствено на листовките със сексапилната си лидерка Корнелия. „Дали да не сложим една бира-скара, а? Друго си е, ако в листовките с другарката Нинова обвиваме по някое и друго кюфте, нали?“, чудят се червените.
„А, купуването и продаването на гласове е престъпление. Даже и с бира-скара!“, предупреждава ги чул ги наблюдаващ реда униформен служител.
„А с безплатни кафета защо не е купуване и продаване на гласове!“, реагират му. Той, обаче вече е подминал. Отпивайки от взетото и от него предизборно кафе.
Безплатното кафе се дава, само ако преди това кажеш за кого ще гласуваш. „Ще гласувам, за когото си искам. Ако с кафе ще купуваш гласове, каква реформа ще правиш! С кафе ще ли ще събираш гласове!?“, реагира разгневен гражданин.

Публикувана на
22 Септември 2022 година