Новина от категория България
Архив на публикациите

Най-новото проучване, 8 партии влизат в парламента

ГЕРБ води със 7% пред “Продължаваме промяната” (ПП) според последното проучване на “Политико”. Изследването обхваща времето до 12 септември.
ГЕРБ е на първо място с 26%, ПП са втори с 19%. За третото място ще спорят с по 11% БСП и “Възраждане”. След тях с 10% е ДПС, но се очаква движението да получи традиционната силна подкрепа от чужбина.

В очертаващия се осемпартиен 48-и парламент влизат още “Демократична България” ДБ със 7% и “Има такъв народ” (ИТН) и “Български възход” с по 5%. В схемите на “Политико” “Български възход” не фигурира, но в динамичната графика са проследени нагласите на избирателите спрямо партията на Стефан Янев.
Графиката на динамиката на електоралните нагласи, която обхваща периода от октомври 2021 г. до септември 2022 г. показва, че партията “Български възход” има твърди 5% от юли насам и минава бариерата за влизане в парламента, уточнява Труд.
Ако потвърдят прогнозните резултати и получат над 1% от гласовете на избирателите партиите на Мая Манолова и ВМРО ще получат държавна субсидия, която е по 8 лв. на глас.

Публикувана на
22 Септември 2022 година