Новина от категория България
Архив на публикациите

Българка чака на опашка повече от 12 часа, за да се сбогува с Елизабет II

Българка чака около 12 часа, за да отдаде почит на покойната кралица Елизабет II. “Ако трябваше да повторя и да чакам отново, щях да го направя”, това заяви Радост Пеева. Дългото висене не бе нещо необичайно във въпросната вечер на 15 септември.
“Не бях изненадана от опашката, очаквах да има много хора, защото знам от хората, които живеят тук, че много уважават кралицата.Още когато слязохме с мъжа ми метростанцията “Уестминстър”, в близост до Биг Бен, беше пълно с полиция. Органите на реда ни стреснаха: Ще чакате поне 10 часа”, но аз бях твърдо решена да стоя до края”, обясни Радост, цитирана от GlasNews
По думите й те са се наредили в 18 часа на опашката след упътване откъде точно почва. И започва голямото чакане.Впечатление й прави, че всички са дисциплинирани и готови да чакат с часове, за да се поклонят пред своя монарх.
Другото нещо е организацията.Тя е на изключително високо ниво. Всеки от чакащите е получил гривна с номер и различен цвят, така че пререждане не е имало.Отделно всеки, който е чакал е получил храна и вода. През целия път е имало хора, които са давали информация и са упътвали гражданите – самите те са били доброволците, които не получават и пени за това. Медицински екипи били разполжени през определено разстояние и помагаха на хора, на които им прилошаваше.
“Видях много чужденци, българска реч не чух, признавам. По принцип в Лондон се чуваме навсякъде почти, и не само тук.Никой на опашката не се оплаква, а възрастни хора и такива в неравностойно положение не издават и звук, въпреки студа и дългото чакане”, отбелязва българката.
Около полунощ тя и мъжът й най накрая стигат до Уестминстър Хол, където започва самото чакане.
“Движехме се много бавно, по едно време всички спряха.Умората се виждаше в хората. Имаше такива, които налягаха по тревата за кратка почивка. Оказа се, че до момента на нашето пристигане бяха минали 900 000 души и трябваше да затворят за един час, за да почистят”, припомня си Радост.
Към 3 часа мъжът й Пейо се прибира, защото скоро е на работа, но тя самата остава и отказва да се прибере. Около 5 часа вече е близо до ковчега на кралицата, но първо е тежката проверка. Храна, вода, парфюми, червила, спирали и подобни всичко се отнема.
“И най-после влязох. Емоцията, която ме обзе, не мога да я опиша с думи. Никога преди не съм се чувствала така. Очите ми се наляха със сълзи, заставайки пред ковчега на кралицата. Виждах хората около мен как също се вълнуваха. Всички плачеха и се кланяха. Видях и короната”, описва Пеева.
Хората са допуснати само на 2 метра от тленните останки на Елизабет II.
“Когато си тръгнах краката ми бяха на рани, всичко ме болеше след тези часове, но емоцията, която изпитвах, беше по-силна.
Радост не съжалява и за миг за дългата вечер.
Споделя, че въпреки че само от 3 години живее на Острова, научила се много на дисциплина, респект, амбиция. А родната България се е превърнала в мащеха поради ред причини.
Смята, че е странно отношението и подигравките с кралицата, виждайки ги под публикации на родни медии за нейната смърт в социалните мрежи: “Странни са и сравненията с тежката ситуация в наводнените карловски села. Едното няма нищо общо с другото. Мен също ме боли много за нещата, които се случват страната”.
Относно предстоящите избори Радост не очаква голяма промяна, но ще гласува и то в България: “Не искам да бъда черногледа, но от видяното последните години не вярвам, че нещо кардинално би се променило. Докато всеки дърпа конците към собствените си интереси и не мисли за народа, не вярвам нещо да се промени”.блиц

Публикувана на
23 Септември 2022 година