Новина от категория България
Архив на публикациите

ГЕРБ с 10% пред ПП

Има голяма вероятност в следващия парламент да има вече 8 партии – всички, които бяха досега плюс „Български възход“. ГЕРБ определено доминира като води с близо 10% пред „Продължаваме Промяната“. Това показват данните от актуално проучване на агенция „Медиана”.
Допитването е проведено в периода – 16-22 септември 2022 г. с 1008 човека чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана” и е реализирано със собствени средства. То не взима под внимание вота в чужбина.
Въпросът за второто място в предстоящите избори далеч не е решен.
Засега, „Продължаваме Промяната“ са втори, но на малка дистанция от три партии - БСП, ДПС и „Възраждане“..
„Демократична България“ и „Български Възход“ са стабилно над 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание. Въпреки, че при „Има такъв народ“ продължава отливът на избиратели, засега те запазват възможностите си за представителство в парламента.
Данните и от това изследване дават основание да се очаква много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80% заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 - 2.3 милиона избиратели (около 35% от избирателите по списък). /труд

Публикувана на
24 Септември 2022 година