Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Тръгна първият електробус в Пловдив

Устройство за зареждане на мобилни телефони е монтирано в електробус, който днес преди обяд направи обиколка из Пловдив. Екстрата е една от последните, които чешката компания SOR демонстрира на изложението на панаира при представянето на два електробуса.
На въпрос дали в градския транспорт в Чехия се разрешава пътниците да говорят по GSM, представителят на фирмата Емил Климак с учудване отговори : “А защо трябва да се забранява?” В много от автобусите в Пловдив има знак, че разговорите по GSM са табу.
Електробусът, който безшумно и плавно мина по улиците, има и друга екстра - изцяло е оборудван за електронно таксуване. “Само трябва да се монтират автомати и валидатори. Не се налага тепърва да се дупчи превозното средство, за да се прекарват кабели”, обясни Димитър Чолаков. Двамата с неговия брат тестваха чешкия електробус. “Много леко върви и е екологично чист”, коментира Иван Чолаков, който беше подкарал колата.
Емил Климак разказа, че са доставили електробуси за Русе и са спечелили обществена поръчка за Сливен. Предстои да сключат договор за електробуси за Перник. Сподели недоумението си, че в Пловдив няма нито едно екологично превозно средство.
Пазарната цена на един електробус е 500 000 евро. Това е два пъти по- скъпо от голям автобус и четири в сравнение със “щъркелите”
”Но за сметка на това разходите за ток са четири пъти по- малко в сравнение с дизел. На 100 км пробег се харчат 14- 16 лева за зареждане, докато автобус при същия пробег разходва 80 - 100 лева”, даде пример Емил Климак.
Електробусите са придружени и със зарядна станция. По думите на представителя на чешката фирма зареждането продължава 5 часа. Това осигурява 300- 400 км дневно с междинно зареждане за половин час. /марица

Публикувана на
24 Септември 2022 година