Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Вежди Рашидов като предизборна кукувица, ползва чуждо гнездо

Кукувицата е известна, че ползва чужди гнезда. Така й е по-лесно. По подобен начин, например, скулпторът-политик Вежди Рашидов се урежда за депутат. Роден е в Кърджали, отдавна е софиянец, но на няколко избори за парламент той все е на избираемо място в пловдивската листа на ГЕРБ. Като абониран. Абсолютен „кукувичи пришълец“. Да не кажем „натрапник“. Заемайки позиция, която следва да бъде за някой пловдивчани.

Динко ПЕТКОВ
Стана практика водачи на листите на различни партии в Пловдив да бъдат техните лидери. Така е с Бойко Борисов, с Корнелия Нинова, с Христо Иванов, със Стефан Янев, с лидерите на ПП и др. Това е логично. Приема се, че по този начин се привличат повече гласове.
Не е нормално, обаче, ако „пришълци“ бъдат слагани на избираеми места, за сметка на местни хора. Намирисва на някакъв вътрешно партиен пазарлък, за да бъде така. Те по никакъв начин не мобилизират пловдивчани да пуснат бюлетината си за тях. Дразнят пловдивските активисти на съответната партия, дори ги обиждат. Смятат за проява на несправедливост и нахалство да ги уреждат на избираемите места. Най-вече защото не могат да обяснят на редовите членове за какви „пловдивски“ заслуги са ги тупнали там.
Такъв е случаят с Вежди Рашидов. Вярно, голям творец е. Признат. Както се казва, приемат го за свой човек в Лувъра. Може да влиза там по чехли. Тачат го във Венеция и къде ли не по света.
Но пък зашо не в Кърджали? А майка му е била обичана певица. Театър е кръстен на нея. Няма куража обаче да се кандидатира за депутат от родното си място. По-точно знае, че е без никакъв шанс кърджалийци да го припознаят. Затова и на тези избори той се „вмъкна в чуждо гнездо“. Като партийна кукувица.
Пловдив се счита за синя крепост. Град на на седесарите. В листата на ГЕРБ-СДС за 2 октомври, обаче, представителят на сините е чак на…десето място. А би следвалоточно той да е на избираема позиция. На третото, най-малко. Това, което са дали на Вежди Рашидов. Осигурявайки му служебна изборна победа.
Той може да се хвали, че много е дал за Пловдив. Бохемствал е на младини с най-видните културни дейци на града. Благодарение на него беше ремонтиран опожареният пловдивски театър. Е, с държавни пари, когато беше културен министър. Същото щеше да направи, естествено, всеки друг министър.
Колкото да си изсмуква от пръстите, че е заслужил да бъде одобрен от пловдивчани като кандидат-депутат, няма да им е достатъчно да не го приемат за „външен човек“. И да се чудят за какво се натиска пак да е в парламента, като сам се оплаква, че вече не са му малко годините. Много са му болежките, които го мъчат. Чувства се най-добре не в Народното събрание, а в ателието си.
Веждито следва да изпитва неудобство, че е заел мястото на пловдивчанин. Макар да не е известно кукувицата да усеща дискомфорт, вмъквайки се в гнездо, което не е за нея.

Публикувана на
25 Септември 2022 година