Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Иранският президент отказа интервю на CNN, водещата отказала да сложи забрадка

Иранският президент Ебрахим Раиси се оттегли от дълго планирано интервю с главната международна водеща на CNN Кристиан Аманпур на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Причината – в последния момент тя отказа да носи забрадка, съобщиха от американската телевизия.

Около 40 минути след планираното начало на интервюто и при закъснението на Раиси, Аманпур е научила, че президентът е предложил тя да носи шал, с който да скрие косата и части от лицето си. Тя заяви, че "учтиво“ е отказала. Аманпур, която е израснала в иранската столица Техеран и говори свободно фарси, каза, че носи шал на главата, докато прави репортажи в Иран, за да спазва местните закони и обичаи, "иначе няма как да работиш като журналист".
Тя обаче заяви, че не би покрила главата си, за да проведе интервю с ирански представител извън азиатската страна. "Тук, в Ню Йорк, или където и да е другаде извън Иран, нито един ирански президент - а аз съм интервюирала всеки един от тях от 1995 г. насам - не ме е молил да нося забрадка", заяни тя в предаването "Нов ден" на CNN в четвъртък. "Много учтиво отказах от свое име, от името на CNN и от името на жените журналисти навсякъде по света, защото това не е изискване“, коментира слагането на забрадка.
Иранското законодателство изисква всички жени да носят покривало за глава и свободни дрехи на обществени места. Това правило се прилага в Иран от Ислямската революция през 1979 г. и е задължително за всяка жена в страната - включително за туристите, гостуващите политически фигури и журналистите.
Actualno.com

Публикувана на
25 Септември 2022 година