Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Русофили се събраха край Калофер

Хора, носещи тениски с руски мечки и размахващи знамена със символа "Z" и плакати на Путин - войната в Украйна не спря българските русофили, които се събраха край Калофер, за да изразят подкрепата си за Русия. Така започва репортаж на АФП от България.
Христо Ганев, 60-годишен шофьор, пристигна рано на събитието в неделя и си купи тениска с надпис "Z" от една от многобройните сергии за продажба на дрънкулки и сувенири."Без Русия България нямаше да съществува", каза той пред АФП, визирайки Руско-турската война от 1877-1878 г., в която Русия освобождава България от петвековното османско владичество. Женен е за рускиня, с която се запознава, когато работи в Сибир през 80-те години на миналия век.
Той вярва на твърденията на Путин, че войските са необходими за "борба с нацизма", и казва, че дори подкрепя ядрена война, "ако това е цената, която трябва да се плати, за да се освободиш от американското господство".
Събитието в неделя трябваше да се проведе на брега на езерото Копринка, но местният кмет отказа да го организира.Вместо това проруският митинг се проведе на половин час път в планинско място с изглед към град Калофер.
"Това е единствената свободна сбирка в света", казва Николай Малинов, лидер на организацията, която обединява българските русофили.
Сред най-младите, които се включиха в митинга, беше 17-годишният Георги Иванов, който беше увит в руски флаг. "Оценявам авторитарните режими, защото те гарантират единство, без да се притесняват за етническите и сексуалните малцинства", каза гимназистът и заяви, че не вярва на твърденията, че руските войски са извършили военни престъпления в Украйна.

Публикувана на
26 Септември 2022 година