Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Не се подлъгвайте, в автобусите по линия 27 от „Да, България“ не дават безплатно кафе!

Голяма разкарвация падна из Пловдив. Станахме жертва на електоралната си нагласа да ни раздават нещо безплатно от партиите, участващи в предизборната надпревара. Чули-недочули някаква пиар новина за такава щедрост, хукваме веднага, да не би да се минем и да изпуснем авантата.

Динко ПЕТКОВ

Вчера, например, почти цял ден обикаляхме града с автобус №27. Пуснаха ни мухата, че „Да, България“ монтирала кафеварки в градските автобуси по тази линия. Кондукторите шепнешком подпитвали пътниците за кого ще си пуснат бюлетината. На тези, които си признавали, че ще си дадат гласа за някоя партия, която не е „Да, България“ им се мръщели. Заяждали се, че теглото им било наднормено. И им късали по две билетчета. На други, които отвръщали, че да гласуват или да не гласуват все още било под въпрос, ги тупвали по рамото: „Стига с тия Хамлетовски терзания, бе! Излишно се тормозиш душевно. Въпросът е да натиснеш машинката с номерчето на „Да, България“. И им се усмихвали: „Айде да ти направим по едно безплатно кафенце по този повод!“. И включвали монтираните кафеварки.
Още с качването си в автобусите, с баджанака се провиквахме високо: „А пък ние ще гласуваме за „Да, България“! Кондукторите ни гледаха, все едно че сме излезли от психиатрията. Даже някои правеха характерните жестове, демек „Вие нещо да не сте превъртели!“. И никакво безплатно кафе не ни поднасяха.
В началото помислихме, че реагираме твърде шумно и вкарваме кондукторите в наказателния член „Купуването и продаването на гласове е престъпление“ - в смисъл „Предлагането и приемането на безплатно кафе е престъпление!“.
Затова взехме да шепнем на ушенцетата на кондукторите: „Хайде, сипвай безплатно кафенце, ще гласуваме за „Да, България“.
Отвръщаха ни с грубо отношение: „А не искате ли и по едно уиски с лед да ви поднесем! Не ни стига цял ден дето се лашкаме за мижава заплата, ами и ни се подиграват!“
Сменихме тактиката. Качвахме се в автобуса и мълчахме. Никой от кондукторите, обаче, не ни подпита за кого ще гласуваме. След няколко спирки не издържахме и им подвикнахме: „Стига с тая корупция, бе? Кво сега, дадоха ви да предлагате безплатно кафе на правилно ориентираните за кого да гласуват граждани, а вие си траете! Вкъщи ли си го носите, а?“ Свалиха ни насила още на следващата спирка.
Пак се качихме. Мълчахме си. Но гледахме упорито кондуктора. Следвахме го навсякъде из автобуса. Тръгне да таксува пътниците, ние след него. В очакване на безплатното кафенце. По едно време той се разкрещя: „Помощ, сексуални маниаци ми налетяха!“. Тупнахме го да мълчи: „Кво си се развикал, бе, я ни направи по едно кафе, от онова, дето от „Да, България“ са ви дали да раздавате по автобусите. Същото, което онзи ден правеха безплатно от кафемашината, монтирана пред предизборната им сергия на Главната, като питаха хората преди това за кого ще гласуват.“
Спряха автобуса. Дойде патрулка. Излязоха разбрани униформените. Влязоха ни в положението на заблудени електорални единици. Обясниха ни, че сме станали жертва на фалшива новина. Не раздавали безплатно кафе от „Да, България“. Вероятно някой активист пробутвал флайери с портретите на кандидад-депутатите от „Да, България“ , а пуснали приказката за монтирани кафеварки по линия №27. Един пенсионер ни попита ходи ли автобусът до Рогошките гробища. Казахме му, че ще му свърши работа, отива точно там. Ама да не очаква да му дадат безплатно кафе, ако каже на кондуктора, че ще гласува за правилната партия.

Публикувана на
26 Септември 2022 година