Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

В Европа ще ходят неДОкъпани, дават им по 5 минути за под душа

От намаляване на времето за вземане на душ, през по-бавното шофиране, до глобяване на собствениците на магазини, които не затварят вратите си. С този арсенал от методи европейците се впускат в целта за намаляване на потреблението на енергия през зимата, пише CNBC, цитирана от economic.bg. Ето какво препоръчват някои от правителствата:
Франция
Светлините на Айфеловата кула ще се гасят час по-рано - в 23:45 ч., съобщи кметът на Париж Ан Идалго. Собствениците на магазини с климатици, които оставят вратите отворени, ще бъдат глобявани със 750 евро. Светещите реклами ще бъдат забранени от 01.00 до 06.00 ч. сутринта.
Германия
Обществените сгради се отопляват до максимум 19 градуса. Забранено е осветяването на витрини през нощта, както и отоплението на частни басейни.
Австрия
Стартира кампания за пестене на енергия: Карайте по-бавно, за да пестите енергия Ч препоръчително ограничение на скоростта от 100 км/ч;Редовно размразявайте фризерите си;Намалете времето за душ.
Испания
Температурите на климатиците не трябва да бъдат под 27 градуса през лятото, а отоплението не трябва да е над 19 градуса през зимата. Вратите на магазините с климатици трябва да се затварят. Без нощно осветление на магазини и обществени паметници.
Финландия
Намаляване на температурата в дома на термостат;Използване на по-малко електроника, по-малко източници на светлина;Ограничение на душовете до 5 минути.
Италия
Термостатът в промишлените сгради да се понижи с един градус до 17 градуса, температурите на жилищните блокове да се регулират на 19 градуса. Радиаторите да се изключват поне за един час на ден.
Нидерландия
Гражданите да вземат 5-минутен душ и да намалят централното си отопление.
България
Засега не се ограничават да стоят под душа само 5 минути. Предполага се, че причината е версията, че според изчисленията средно българинът ползва банята малко над 4 минути.

Публикувана на
27 Септември 2022 година