Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Имате ли тези симптоми КЕНТАВЪР Е!

Първия случай на подварианта Кентавър на Омикрон беше установен у нас.
"Всички варианти на Омикрон се следят, секверинари са 88 пълни генома на вируси от пациенти от цялата страна. Така нареченият Кентавър е намерен в двама пациенти от Благоевградско, интересно е, че не са от София", коментира директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова пред Bulgaria ON AIR.
Тя уточни, че по класификациите на Световната здравна организация Кентавър буди безпокойство заради мутациите в генома му.
Посочи и симпотамитака при Кентавър - тя не се различава от другите варианти на Омикрон - протича по-леко, с болки в гърлото, с температура до 37-38 градуса.
"Само 10% от разболелите се са със симптоми, другите 90% от носителите на Омикрон дори не разбират, че са болни и само тестовете могат да го покажат. Ето защо и Омикрон още при появата си беше наречен от учените "естествена ваксина" - заразява по-лесно, симптомите са по-слаби и така ще получим по-лесно групов имунитет", подчерта директорът на Института по микробиология.
"Адаптираните ваксини до голяма степен ще спрат разпространението на новите варианти. Също като противогрипните ваксини е препоръчително да се поставят на хора от рискови групи - хората с наднормено тегло, сърдечно-съдови проблеми. Препоръчително е бустер да се поставя едновременно с противогрипната ваксина. Така за две седмици се създава цялостен имунен отговор", уточни проф. Петрова.блиц

Публикувана на
28 Септември 2022 година