Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Повече въпроси, малко отговори

За момента резултатите от изборите не показват дали е възможно да бъде съставено редовно правителство в 48-ото Народно събрание. Не е ясно също какви са коалиционните намерения на политическите сили, които влизат в парламента. Много от техните лидери все още не са говорили официално за резултатите от изборите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не коментирал резултатите от вота, след като коалицията ГЕРБ-СДС спечели най-много гласове. Коалицията първа ще получи от президента мандат да състави нов кабинет. Единствено Томислав Дончев от ГЕРБ призова по повод евентуални бъдещи преговори, политиците първо да мислят, после да говорят.
Кирил Петков каза тази сутрин по БНТ, че ще откаже покана от ГЕРБ за коалиционни преговори, но не е ясно дали, ако първият мандат е неуспешен, "Продължаваме промяната" ще се опита да състави кабинет с втория мандат. "Няма да се коалираме с ГЕРБ и ДПС, ние сме последователни. ГЕРБ като първа политическа сила имат много голям избор за съставяне на правителство – златен пръст от „Възраждане“, каза той. "ПП ще бъдат конструктивна гласна опозиция и коректив, който ще бди над всеки един лев. Нашата мисия е дълга, като ние сме в политиката не да печелим избори, а да печели България, подчерта Петков. ПП има ценностно различно разбиране как се води политика от първата политическа сила ГЕРБ. Няма как да се събудим тази сутрин и да кажем, че Делян Пеевски не е проблем или моделът, по който управляват част от секторите в България", изтъкна бившият премиер.
Без да назовава конкретни политически сили, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви с кого партията му би водила разговори за коалиция: "С всички онези, които са отговорни към решаването на проблемите на хората и преодоляването на кризите в страната можем да говорим в търсене на различни формули за съставяне на стабилно мнозинство в Народното събрание и стабилно правителство". Политолог: Най-вероятно е ГЕРБ да направят правителство на малцинството
Заелата четвърто място по резултат партия "Възраждане" няма влиза в каквото и да било коалиция, заяви пред БНР лидерът на партията Костадин Костадинов: "Нашите избиратели не желаят това! Всички други искат България да я няма. Те работят за това активно и успешно".
Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше категорична: :Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ". Тя каза това на брифинг след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Левицата няма да застане и зад управление, в което участва ДПС, уточни тя. Според нея, отговорността за съставяне на правителство в момента пада върху партията на Бойко Борисов - същата теза, която развиха вчера и от "Продължаваме промяната". Отхвърли категорично и варианта за експертно правителство, който смята, че ще се превърне в прикритие за "задкулисието".
От "Демократична България" заявиха, че ще изчакат окончателните резултати, преди да коментират изборите по същество. Във Фейсбук съпредседателят на коалицията Христо Иванов заяви, че се очертава още по-фрагментиран парламент и идва ред:
Стефан Янев не отхвърли възможността за коалиция с ГЕРБ Стефан Янев не отхвърли възможността за коалиция с ГЕРБ Ние ще сме най-малката парламентарна група в Народното събрание. "Всички да платим цената за политическата недалновидност, тласнала страната ни към избори и пропуснала възможността за навременно обединение на партиите на промяната". Партия "Български възход", която за първи път ще бъде представена в парламента, би станала част от коалиция, заяви пред БНР той, , без да посочи желани партньори:
От "Има такъв народ", които окончателно остават под четирипроцентната бариера, до този момент не са правили официални изявления.
Actualno.com

Публикувана на
03 Октомври 2022 година