Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Хапвайте си сланина, полезна е

Казват, че тази 100% мазнина трябва да бъде включена в менюто, особено ако човек има сериозни заболявания. Учените отдавна се опитват да разберат дали е полезно за хората да приемат тази животинска мазнина или не.
Какво съдържа сланината?
Мазнини - да. Но цялата тази мазнина е триглицериди - наситени мастни киселини: линолова, линоленова, арахидонова и т.н. Богата е и на витамини: от А и D, до каротин и ретинол, както и на микро- и макроелементи – съдържа желязо, калций, магнезий и много други.
Но в същото време е висококалорична храна: от 500 до 800 kcal на 100 грама, в зависимост от обработката на продукта. Въпреки това, яденето на повече от 100 грама чиста мазнина наведнъж е задължително.
Знаете ли, че...
Сланината се счита за един от най-старите продукти – споменава се в древни записи. Учените смятат, че още през неолита, преди 15 хиляди години, хората са яли мазнината от прасетата. От документална гледна точка, историята на свинската мас започва в Китай преди около 8 хиляди години.
Полза или вреда?
През последните години диетолозите и специалистите по хранене все повече рехабилитират сланината. Вече е известно, че съдържа много липопротеини с висока плътност, тоест „добър“ холестерол, че е по-полезно да се пържи с нея, отколкото с растително масло, тъй като се отделят по-малко канцерогени – това доказаха учените от Британския университет „Де Монфор”. Има високо съдържание на селен, който е дефицитен при повечето хора, както и витамин D.
Може ли свинската мас да лекува болести?
Според ендокринолози, ако обичате толкова много свинска мас, може да изяждате по няколко парчета Но не си мислете, че това е панацея и еликсир на вечния живот.
Не забравяйте, че тя е 100% мазнини. Лекарите не отричат, че от мазнините има ползи.  Но все пак и внимавайте. Ето четири примера:
• В свинската мас има много различни мастни киселини и витамини
Това е факт – има много киселини, наситени и ненаситени. Включително и Омега-6. Но те насърчават възпалението в тялото и не трябва да се бъркат с лечебните Омега-3, които го потискат. Що се отнася до мастноразтворимите витамини A, E и D, най-добре е да си ги набавяте от други храни или добавки.
• Хедонистична храна
Всъщност, сланината е полезна за хора, които работят тежък физически труд, правят пешеходни преходи на дълги разстояния и т.н. За всички останали това е хедонистична храна. И със сигурност, не е лек за болести.
• Свинската мас съдържа арахидонова киселина
Този факт не може да бъде оборен, както и ползите от киселината. Тя поддържа възпалението, от което тялото се нуждае в разумни граници за възстановяване – явен парадокс. Но лекарите напомнят, че тялото ни само произвежда арахидонова киселина. Не нон-стоп, а когато трябва. Точно за това то се нуждае от Омега-6, която е много изобилна в живота ни – например, в растителното масло.
• Отделяне на жлъчка
Жлъчната секреция се стимулира от всяка мазнина, съдържаща се в храната. Но, ако я принудите да се отдели предварително, на празен стомах, може да получите неприятен рефлукс.

Публикувана на
04 Октомври 2022 година